Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.11.2021. 10:51

NASA 

VIDEO: Pratite satelite koji paze na Zemlju

NASA nadogradila Eyes on the Earth alat koji uključuje vizualizacije orbitalnih letjelica za nadzor Zemlje u realnom vremenu.

VIDEO: Pratite satelite koji paze na Zemlju

NASA-in 3D vizualizacijski alat u realnom vremenu Eyes on the Earth dobio je nadogradnju koja uključuje znatno više setova podataka, čime, kako kažu, "donosi svijet ispod vaših prstiju".

Koristeći alat sada ćete moći pratiti "vitalne znakove" našeg planeta, poput ugljičnog dioksida i ugljičnog monoksida pa sve do razina mora i razina vlažnosti tla, a ujedno možete pratiti i kretanje flote satelita oko Zemlje koji obavljaju ta mjerenja, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Na primjer, da biste vidjeli mjerenja stakleničkog plina ugljičnog dioksida u određenom dijelu svijeta, idite do izbornika Vital Signs i kliknite gumb za ugljični dioksid. Eyes on the Earth prikazat će vizualizaciju podataka s NASA-inog satelita Orbiting Carbon Observatory 2 (OCO-2), koji mjeri plin od tla do vrha atmosfere. Potom kliknite na "animiraj podatke", navedite datumski raspon i pogledajte kako se razine mijenjaju tijekom vremena.

Postoji osam vitalnih znakova koje možete izabrati, s pozadinskim informacijama o ulozi koju svaki ima.

Najnovija verzija Eyes on the Earth također pruža snimke značajnih događaja u svijetu prirode. Na primjer, možete vidjeti pojedinosti o maksimalnim brzinama vjetra tropske oluje, utjecajima požara u sjevernoj Kaliforniji, pa čak vidjeti i razmjere procvata fitoplanktona na Novom Zelandu i saznati zbog čega je to uopće važno.

"S najnovijim napretkom u tehnologiji, u mogućnosti smo iskoristiti ove inovacije kako bismo kombinirali veće količine podataka i slika kako bi korisnici vizualizirali kako se naš planet neprestano mijenja", rekao je Jon Nelson, nadzornik grupe za aplikacije i razvoj vizualizacije u NASA-inom JPL laboratoriju, koji je razvio Eyes.

Između ostaloga možete pogledati nedavno lansirani Landsat 9, kao i dvije snažne nadolazeće misije: NISAR (skraćenica od NASA-ISRO radar sa sintetičkim otvorom) i SWOT (topografija površinskih voda i oceana).

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->