Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.02.2019. 11:01

University of Maryland 

Tkanina koja vas zimi grije a ljeti hladi

Znanstvenici proizveli tkaninu koja bi mogla značajno unaprijediti industriju odjeće.

Tkanina koja vas zimi grije a ljeti hladi

Industrija odjeće danas je tehnološki prilično unaprjeđena materijalima s termalnim svojstvima koja omogućuju trkačima maratona da se ne pregriju, a alpinistima da im je u hladnim planinama toplo u relativno tankoj odjeći, no do sada nije postojala tkanina koja bi imala promjenjiva termalna svojstva i prilagođavala se različitim vanjskim uvjetima.

Znanstvenici Sveučilišta u Marylandu (UMD) izumili su tkaninu koja može automatski regulirati temperaturu, pa će u jako toplom i vlažnom okolišu, odnosno u uvjetima kada se u vrućem ljetnom danu znojimo omogućiti infracrvenom zračenju da prolazi kroz njega, a kada uvjeti postanu hladni i suhi, smanjit će rasipanje topline. Infracrveno zračenje je inače osnovni način na koji tijelo ispušta vrućinu i stoga se nalazi u glavnom fokusu nove tehnologije.

U svojem radu objavljenom u publikaciji Science, znanstvenici opisuju svojstva novog materijala koji je izrađen od posebnog prediva obloženog vodljivim metalom. U vrućim i vlažnim uvjetima niti prediva se skupljaju i aktiviraju premaz, čime se mijenja način na koji tkanina reagira s infracrvenim zračenjem kako bi se omogućilo više topline. Znanstvenici to nazivaju "vratima" infracrvenog zračenja koja se podešavaju za prijenos ili blokiranje topline.

UMD tkanina 2

"Ovo je prva tehnologija koja nam omogućuje dinamičko reguliranje infracrvenog zračenja", navodi UMD-ov profesor kemije i biokemije YuHuang Wang, jedan od voditelja ovog istraživanja.  

Osnova novog tekstila izrađena je od vlakana napravljenih od dva sintetska materijala. Jedan apsorbira vodu a drugi ju odbija. Niti su prekrivene ugljikovim nanocijevima specijalne vrste sa svojstvima provodnosti.

Obzirom na materijale u vlaknima koji odbijaju ili apsorbiraju vodu, predivo se iskrivljuje kada je izloženo vlazi poput one koja okružuje oznojeno tijelo, pri čemu prvo otvara pore u tkanini i time stvara mali učinak hlađenja jer omogućuje izlazak topline, a ujedno i modificira elektromagnetske sprege između ugljičnih nanocijevi i pokrova.

Ovisno o uvjetima u okolini tkanina blokira infracrveno zračenje ili ga propušta a ta reakcija je gotovo trenutna, pa će se ljudi prije rashladiti nego što će osjetiti da postaje vruće, dok će u suprotnom slučaju pri hlađenju tijela dinamički mehanizam raditi na obrnuti način kako bi zarobio toplinu.  

Znanstvenici kažu da će proteći neko vrijeme prije nego se njihova tkanina počne koristiti komercijalno u odjeći, no ističu kako su osnovna vlakna koja se koriste već dostupna, dok se ugljični pokrov može dodati tijekom standardnog procesa bojanja tkanine.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->