Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.10.2020. 13:15

Roj robota umjetnika 

VIDEO: Sićušni roboti zajednički stvaraju umjetnost

Ideja projekta je da roboti koji ostavljaju tragove boja rade u suradnji s čovjekom koji kontrolira koncentraciju određenih boja.

VIDEO: Sićušni roboti zajednički stvaraju umjetnost

Znanstvenica María Santos sa Sveučilišta Princeton i njezini kolege s Tehnološkog instituta Georgia, predstavili su robotski sustav slikanja pomoću kojeg tim mobilnih robota opremljen različitim bojama stvara slikovne kompozicije ostavljajući tragove boja dok se kreću po platnu.

Ideja znanstvenika je da sustav koristi vanjski korisnik koji može kontrolirati koncentraciju različitih boja na slici tako što će odrediti mape gustoće povezane sa željenim bojama na području slikanja. Roboti se distribuiraju prema takvoj gustoći boja pomoću heterogene paradigme distribuirane kontrole pokrivanja, pri čemu će samo oni roboti opremljeni odgovarajućom bojom pratiti odgovarajuću funkciju gustoće boja, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Strategija miješanja boja omogućava svakom robotu da prilagodi boju svog traga u skladu s ciljevima boja koje je odredio korisnik, u okviru mogućnosti bojanja svakog robota.

Analiza rezultirajućih slika sugerira da, iako veća heterogenost rezultira većim odstupanjima u odnosu na korisničke funkcije gustoće - u usporedbi s homogenim, odnosno potpuno opremljenim timovima - slike proizvedene strategijom upravljanja u ovom radu još uvijek postižu ujednačene raspodjela boje na platnu čak i kad tim ima ograničene resurse.

Mogu li slike "roja" robota koji slušaju osnovne komande čovjeka biti dovoljno artističke da biste si ih poželjeli objesiti na zid (ili u galeriju), to ćete morati sami procijeniti. 

Čitav znanstveni rad o interaktivnom multirobotskom slikanju objavljen u časopisu Frontiers in Robotics and AI možete pronaći na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->