Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.10.2013. 13:39

Sveučilište Tsinghua 

VIDEO: Termoakustične slušalice

Kineski znanstvenici prozveli termoakustične slušalice od ugljičnih nanocijevi.

VIDEO: Termoakustične slušalice

Osnovni princip termoakustike, odnosno zagrijavanje materijala s ciljem stvaranja zvuka objašnjeno je još 1878. godine, no izrada prototipa zvučnika i slušalica koje rade po tom principu započela je tek 2008. godine, kada su znanstvenici proizveli prvi zvučnik od ugljičnih nanocijevi, dok su 2009. finski znanstvenici uspjeli proizvesti termoakustični zvučnik od tankih aluminijskih žica.

Najnovija inačica termoakustičnih zvučnika dolazi s kineskog Sveučilišta Tsinghua, čiji su znanstvenici postavili ugljične nanocijevi na silicijski listić, što između ostaloga omogućuje da se pri stvaranju topline potrebne za stvaranje zvuka ne oštećuje zvučnik.

Znanstvenici su te zvučnike potom ugradili u slušalice, u kojima se ugljične nanocijevi nakon dodavanja struje rapidno zagrijavaju i hlade, stvarajući zvučne valove temeljem tih fluktuacija.

Ovo termoakustično svojstvo zvučnicima omogućuje rad bez pokretnih dijelova svojstvenih klasičnim konvencionalnim mehaničkim zvučnicima, što u konačnici rezultira i njihovim duljim radnim vijekom.

U videu dolje možete vidjeti, odnosno poslušati kako zvuče kineske popularne pjesmice na termoakustičnim slušalicama, a na poveznici izvora vijesti nalazi se čitav znanstveni rad.

Izvor: Nano Letters

VIDEO: Termoakustične slušalice

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->