Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.01.2014. 13:09

E-Cat 

Sumnjivi patent hladne fuzije otkupila ozbiljna tvrtka

Energetska tvrtka kupila tehnologiju inovatora koju je znanstveni svijet odbacio.

Sumnjivi patent hladne fuzije otkupila ozbiljna tvrtka

Ako ste do sada već imali priliku čuti za talijanskog izumitelja Andrea Rossija, vjerojatno vam je poznato da on već duži niz godina tvrdi kako je otkrio način za proizvodnju energije koja omogućuje nuklearnu reakciju uz nisku količinu uložene energije (LENR) ili hladnu fuziju. Rossi je čak objavio znanstveni rad u kojem objašnjava rad takozvanog Energy Catalyzera (E-Cat), no znanstvenici koji su pomno proučavali taj dokument, pronašli su obilje sumnjivih stvari, uključujući nedostatak pravog dokaza koji bi uputio da njegov stroj doista može funkcionirati.

Uglavnom, nakon što je veliki dio medija Rossija proglasio genijem koji će promijeniti svijet, znanstvena javnost ga je u potpunosti pokopala, tražeći dokaze koje im on nije bio u stanju pružiti, navodno zbog toga da mu netko ne ukrade patent, pa je navodno stoga znanstveni rad bio nedorečen.

Nakon toga duže vrijeme nismo ništa čuli ništa o Rossiju i E-Catu, no ovih je dana američka tvrtka Industrial Heat izdala priopćenje u kojem navodi da je kupila prava na njegovu tehnologiju, te vjeruje kako će ostvariti svoj primarni cilj u omogućavanju dostupnosti širom svijeta, zbog potencijala koji donosi u obliku smanjenja utjecaja na zagađenje zraka i manje emisije ugljičnog dioksida u odnosu na fosilna goriva i biomasu.

"Ova tehnologija će podići životni standard u zemljama u razvoju, te smanjiti utjecaj na okoliš tijekom proizvodnje energije", navodi glasnogovornik tvrtke JT Vaughn u svojem priopćenju.

Mada u nama tinja nada da se doista radi o nečem revolucionarnom, zasad ćemo i dalje biti skeptični dok se napokon jednom za uvijek dokaže da stvar doista (ne) radi.

Izvor: PopSciVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->