Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Sićušni čip se injektira i prati razinu alkohola u krvi
Članak
Objavljeno: 15.04.2018. 13:13

US San Diego 

Sićušni čip se injektira i prati razinu alkohola u krvi

Znanstvenici su proizveli senzor veličine jednog kubičnog milimetra koji može stalno pratiti razine alkohola u krvi.

Sićušni čip se injektira i prati razinu alkohola u krvi

Veličina čipa u usporedbi s novčićem i iglom injekcije. Photo Credit: David Baillot/UC San Diego Jacobs School of Engineering

Kako stvari stoje, uskoro će nam u tijela implantirati sićušne senzore koji će stalno pratiti vitalne znakove, razinu šećera, ali i alkohola u krvi.

znanstvenici sveučilišta UC San Diego predstavili su sićušni senzor veličine jednog kubičnog milimetra koji se može injektirati pod kožu, stalno pratiti razinu alkohola u krvi, a očitanja se mogu dobiti pomoću aplikacije pametnog telefona.

Ovaj uređaj se injektira ispod kože u međustaničnu tekućinu koja okružuje stanice našeg tijela, a sadrži senzor prekriven enzimom alkoholne oksidaze koji u interakciji s alkoholom stvara nusproizvod koji se može detektirati, a potom emitira električne signale koji se bežično prenose nosivom gadgetu poput pametnog sata ili telefona, koji ujedno služi za bežično napajanje čipa. U čipu se nalaze još dva dodatna minijaturna senzora koji mjere pozadinske signale i pH razine, kako bi očitanja razina alkohola bila čim preciznija.

Znanstvenici kažu kako su testovi na životinjama pokazali učinkovitost ovog čipa, no morat će provesti opsežnije i dugotrajnije testove prije nego započnu s testiranjem na ljudima.

Nije teško zamisliti da bismo u budućnosti mogli dobiti propise koji će nalagati obavezno nošenje ovakvih čipova u našim tijelima nakon položenog vozačkog ispita ili prilikom zapošljavanja u nekoj tvrtki. Hoće li to još malo narušiti našu privatnost? Dakako, ali koga briga ukoliko će korist biti veća od štete.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->