Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.03.2018. 11:15

CaSiO3 

Otkriven dijamant s mineralom koji nikada nije viđen

Ovo je još jedna potvrda da se duboko ispod površine Zemlje mogu pronaći najrjeđi minerali.

Otkriven dijamant s mineralom koji nikada nije viđen

Dijamant promjera od samo 3 mm sadrži jedan od najrjeđih minerala na Zemlji. Photo Credit: Nester Korolev/University of British Columbia

U južnoafričkom rudniku Cullan Nine, poznatom po otkriću dva najveća dijamanta koji se nalaze među kraljevskim dijamantima britanske krune, na dubini manjoj od 1 kilometra ispod površine Zemlje otkriven je dijamant koji u sebi sadrži zarobljen mineral CaSiO3, odnosno kalcij silikatni perovskit. To je jedan od 4 najrjeđa minerala na Zemlji i nikada nije pronađen u prirodi, jer se, sudeći prema laboratorijskim eksperimentima i teorijama može pronaći samo na velikim dubinama, većim od 700 kilometara ispod površine našeg planeta.

Dijamant je pronađen u kimberlitu, vrlo bazičnoj eruptivnoj stijeni porfiroidne strukture, tamne boje, sastavljene od olivina, broncita, kromova dioksida i tinjaca. Kimberliti su poznati kao matične stijene dijamanata. Relativno teška ugljična izotopna struktura okolnog dijamanta, zajedno s netaknutom visokotlačnom CaSiO3 strukturom, pruža dokaze da se ploče oceanske kore koje duboko utonu u Zemlju recikliraju u donji plašt.

1920_180307-diamond-perovskite-graphic

Dijamant je pronađen u rudniku u Južnoj Africi. Image credit: Petra Diamonds

Istraživači kažu da je ovo jedan od najvrjednijih ali i znanstveno najzanimljivijih dijamanata ikada otkrivenih, a izdržao je pritisak oko 24 milijarde paskala, što je ekvivalent od 240.000 atmosfera.

"Ovo predstavlja fundamentalan dokaz o tome što se događa kada se oceanske ploče spuste duboko u Zemlju", navodi dr. Graham Pearson sa Sveučilišta Alberta koji je u suradnji sa svojim kolegama sa Sveučilišta British Columbia o drugih sveučilišta analizirao dijamant promjera od samo tri milimetra, a svoja su otkrića objavili u publikaciji Nature.

Znanstvenici kažu da je ovo jedan od najvrjednijih nalaza u geoznanosti koja istražuje mineralogiju Zemljinog plašta kroz njegove dubine i pruža nam uvid u još jedan proces formiranja našeg planeta i procesa koji se odvijaju na dubinama na koje još dugo nećemo moći zaviriti.

Znanstvenici ne navode kolika bi mogla biti tržišna vrijednost ovog dijamanta, no za njih je on neprocjenjiv.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam