Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.03.2018. 13:31

MIT 

VIDEO: Izvlačenje pitke vode iz suhog zraka

Znanstvenici su razvili novi sustav za izvlačenje pitke vode iz zraka koji funkcionira i u suhim krajevima.

VIDEO: Izvlačenje pitke vode iz suhog zraka

Istraživači MIT UC Berkeleya predstavili su novi sustav koji je u stanju izvlačiti vodu iz zraka. Sustav je u stanju raditi u najsušim krajevima našeg planeta, a prototip su uspješno testirali u Tempeju u Arizoni.

Dosadašnji sustavi za izvlačenje vode iz zraka trošili su velike količine energije, no ovaj dizajn koji se temelji na MOF materijalima (metal-organic frameworks) radi pasivno bez potrebe za korištenjem druge energije osim one koja dolazi od Sunca te je u stanju generirati vodu iz zraka vlažnosti od 10%, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Znanstvenici kažu kako su tijekom testiranja ustanovili da je njihov relativno mali prototip uređaja u stanju izvlačiti četvrt litre vode na sat po kilogramu MOF materijala.

Nakon dokaza funkcioniranja koncepta pomoću prototipa koji se nalazio na krovu njihove zgrade, znanstvenici sada žele tehnologiju skalirati kako bi mogla stvarati velike količine vode, čime bi mogla predstavljati veliku pomoć u opskrbi vodom sušnim i siromašnim područjima našeg planeta gdje je voda najdragocjeniji resurs. Čitav znanstveni rad možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi voda zrak prototip MOF MIT UC Berkeley
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->