Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.03.2018. 13:25

UNSW Sydney 

VIDEO: Iskorak znanstvenice u kvantnom računalstvu

Znanstvenici su otkrili način kako natjerati dva qubita da međusobno komuniciraju.

VIDEO: Iskorak znanstvenice u kvantnom računalstvu

Australski znanstvenici sa sveučilišta UNSW iz Sydneya pod vodstvom australske znanstvenice godine Michelle Simmons, napravili su veliki iskorak u razvoju skalabilnog silicijskog kvantnog računala, omogućivši da dva susjedna qubita međusobno "razgovaraju".  

U svojoj studiji znanstvenici opisuju da je stvaranje qubita uključivalo precizno postavljanje individualnih atoma fosfora na silicijev čip, a nakon pozicioniranja uspjeli su ostvariti da međusobno komuniciraju i stupaju u korelacije.

"Naša najveća stvar koju smo ostvarili u usporedbi s drugim timovima koji razvijaju kvantna računala u svijetu, leži u tome što možemo postaviti naša dva visokokvalitetne qubita gdje god želimo na čip, vidjeti što smo učinili, a potom mjeriti kako se ponašaju", izjavila je profesorica Simmons, dodavši kako su ih postavili na međusobnu udaljenost od samo 16 nanometara, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Korištenjem elektroda ugrađenih u čip, znanstvenici su potom mogli upravljati interakcijama između susjednih qubita, pa su kvantni spinovi njihovih elektrona ušli u korelaciju. "Bilo je jako uzbudljivo ovo gledati", izjavio je suaotor studije dr. Matthew Broom. "Kada je spin jednog elektrona usmjeren prema gore, drugi je usmjeren dolje i obrnuto, a to je velika prekretnica u tehnologiji", dodaje znanstvenik.

U "znanstvenoj utrci 21. stoljeća", kako se često nazivaju istraživanja koja bi trebala dovesti do prvog pravog kvantnog računala, vodi se žestoka borba između Microsofta, Intela, Googlea i znanstvenih organizacija širom svijeta, a glavni cilj je proizvesti dvo-qubitna reproducirajuća vrata (gate) u siliciju, što je osnovni građevni blok za izgradnju skalabilnog silicijskog kvantnog računala.

Zahvaljujući ovom otkriću, australski znanstvenici se nalaze vrlo blizu tom cilju. Hoće li australska znanstvenica godine uskoro postati nobelovka, saznat ćemo uskoro, a svijet računala bi se uskoro mogao uvelike promijeniti.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->