Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.04.2011. 00:14

Paleontologija 

Pronađen fosil demonskog dinosaura

Daemonosaurus chauliodus, karika koja nedostaje u evoluciji dinosaura

Pronađen fosil demonskog dinosaura

Znanstvenici Smithsonian muzeja u Washingtonu otkrili su fosil „demonskog dinosaura“ (Daemonosaurus chauliodusa), na osnovu kojeg pretpostavljaju da je ovaj predator bio veličine psa, mada ne mogu sa sigurnošću govoriti o njegovoj punoj veličini obzirom da su pronađeni samo lubanja i vrat dinosaura, koji je američkim Zapadom harao prije 200 milijuna godina.
 
 Otkriće ovog fosila popunjava jednu kariku koja je nedostajala u razumijevanju evolucije dinosaura.
 
 Karakteristike demonskog dinosaura, kratka njuška i zubi istureni prema naprijed, nikada do sada nisu viđeni kod dinosaura iz razdoblja trijasa, kaže Hans-Dieter Sues iz Smithsonian muzeja.

EVIL-BUCKTOOTHED-DINOSAUR

Pretpostavlja se kako je demonski dinosaur bio veličine psa, a tijelo mu je bilo prekriveno perjem

Sues, kurator odsjeka za paleontologiju kralježnjaka u ovom muzeju, tvrdi kako će otkriće popuniti evolucijsku rupu između dinosaura koji su živjeli na području Brazila i Argentine prije 230 miliona godina, i kasnijih teropoda, poput slavnog Tiranosaurus Rexa.
 
 "Karakteristike lubanje i vratne kralježnice demonosaurusa chauliodusa ukazuju da je on karika između ranih poznatih predatora iz Južne Amerike i kasnijih razvijenijih  teropoda. Jedna od tih karakteristika su šupljine na vratnom dijelu kralježnice povezane sa strukturom respiratornog sistema", tvrdi Sues.
 
 Daemonosaurus je otkriven na Ghost ranču u Novom Meksiku, poznatom nalazištu fosila.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->