Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.09.2019. 12:25

CAMS 

Ozonska rupa najmanja u tri desetljeća

CAMS kaže da je rupa drastično manja u odnosu na uobičajenu veličinu u ovom dobu godine.

Ozonska rupa najmanja u tri desetljeća

Znanstvenici koji prate ozonsku rupu iznad Antarktike u okviru EU projekta CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service), kažu da je najmanja u u posljednja tri desetljeća.

Ozon je molekula plina koja se sastoji od tri atoma kisika i odgovorna je za filtriranje štetnog ultraljubičastog zračenja Sunca. Plin se konstantno stvara i uništava u stratosferi oko 20 do 30 km iznad Zemlje i taj je proces uravnotežen, no zbog ljudskog djelovanja, odnosno emisija klorofluorougljika (CFC) koji su poznati i pod nazivom freoni i halona, sredinom sedamdesetih godina 20. stoljeća uočeno je veliko smanjenje ozonskog omotača nad Antarktikom. Kako bi spriječila pogubno djelovanje ozonske rupe na život na Zemlji, međunarodna zajednica uložila je velike napore da se emisija CFC svede na minimum i postoje znakovi da se uslijed zabrane korištenja freona prema Montrealskom protokolu iz 1987. ozonski omotač počeo popravljati.

Tijekom proteklog tjedna znanstvenici su ustanovili da područje ozonske rupe pokriva nešto više od 5 milijuna kvadratnih kilometara, dok je u istom razdoblju prošle godine činilo više od 20 milijuna km.

No znanstvenici upozoravaju da to smanjenje ozonske rupe ne treba odmah dovesti u vezu s provođenjem Montrealskog protokola jer je CFC i dalje prisutan u atmosferi, pa ovo zasad nazivaju samo "malom anomalijom".Vezani sadržaji
Ključne riječi Antarktika ozonska rupa CAMS CFC
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->