Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.05.2019. 11:20

UC San Diego 

Osobni termostat regulira temperaturu tijela

Nosivi patch hladi ili grije tijelo uz minimalnu potrošnju energije.

Osobni termostat regulira temperaturu tijela

Znanstvenici sveučilišta UC San Diego proizveli su nosivi osobni termostat s grijanjem i hlađenjem koji vam može osigurati željenu temperaturu tijela gdje god se nalazili.

Ovaj mekani rastezljivi "patch" grije ili hladi korisnikovu kožu na ugodnu temperaturu i održava je pri ambijentalnim promjenama temperature. Uređaj se napaja savitljivom rastezljivom baterijom i jednog dana bi se mogao ugrađivati u odjeću.

Znanstvenici kažu da ovaj patch ujedno štedi energiju, jer korisnici neće morati pojačavati grijanje ili hlađenje u čitavoj zgradi da bi se osjećali ugodno, obzirom da će imati vlastiti personalizirani sustav za održavanje topline tijela.

Patch je napravljen od slitina termoelektričnih materijala i može fizički hladiti ili grijati kožu na temperaturu koju korisnik odabere.

Prototip je testiran na osobi koja se nalazila u prostoriji u kojoj je temperatura varirala između 22 i 36 C te je održao stalnu temperaturu od 32C.

Ovakvi patchevi mogli bi se postavljati na mjesta koja se brže hlade od ostatka tijela poput leđa, vrata, stopala i dlanova.

cooling-heating-patch-3

Konačni cilj ovog istraživanja je kombinirati više patcheva zajedno kako bi se izradila pametna odjeća koja će biti u ulozi osobnog klima uređaja. Znanstvenici kažu da je potrošnja energije kod ovog uređaja vrlo niska jer troši samo 0,2 vata za napajanje, pa uskoro planiraju izraditi vestu koja će sadržavati 144 takva uređaja i pri hlađenju tijekom ekstremno vrućeg dana neće trošiti više od 80W, što je količina energije koju otprilike troši jedan laptop.

Za usporedbu, konvencionalni klima uređaj troši na kilovate struje za hlađenje prostorija u kojima borave ljudi.

Znanstvenici kažu da su ovime riješili fundamentalni problem, a sada treba razviti elektroniku, hardver i napraviti mobilnu aplikaciju za upravljanje temperaturom.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->