Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.05.2019. 09:58

Cathartic objects 

VIDEO: Roboti za iživljavanje

Tehnologija vam pomaže u oslobađanju od svakodnevnog stresa.

VIDEO: Roboti za iživljavanje

Znanstvenici Sveučilišta Carnegie Mellon poslužili su se tehnologijom kako bi pomogli ljudima u oslobađanju od negativnih emocija, odnosno od svakodnevno nakupljenog stresa.

Na sličan način kao što funkcioniraju "sobe za demoliranje" kakve su se nedavno pojavile i u Hrvatskoj, u kojima korisnici plaćaju za razbijanje raznih stvari, tako funkcioniraju i "katarzični objekti" kakve su razvili znanstvenici Michael LuriaAmit Zoran i Jodi Forlizzi. Oni su izradili objekte prožete tehnologijom, odnosno svojevrsne robote koji služe da se na njima doslovce iživljavate  na taj način da ih mlatite, probadate, psujete, pri čemu ćete uvijek dobiti neku povratnu reakciju.

Među tim "robotima" nalazi se lutka koja se histerično smije sve dok ju ne zgrabite i izmlatite, robot sa sustavom prepoznavanja glasa koji prepoznaje samo psovke na koje reagira svjetlima u raznim bojama, pa čak i robot nalik na jastuk kojeg morate probadati iglama kako biste ga naveli na grčenje i poskakivanje, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Znanstvenici kažu kako je poznato da je potiskivanje bijesa i negativnih emocija opasno, pa se osobama s takvim stanjima preporučaju razne antistres terapije koje uključuju i iživljavanje na neživim objektima, iako sve provedene studije ne govore tome u prilog, jer su neke ukazale da pojedini ljudi nakon udaranja u vreću postaju agresivniji, dok se drugi osjećaju mirniji i oslobođeni od stresa.

Stoga će ovi robotizirani katarzični objekti poslužiti prije svega za istraživanja koja će ukazati kako ispoljavanje agresivnosti na robote djeluje na pojedinačne osobe, razne grupe i kategorije ljudi, kao i na pacijente s raznim psihološkim problemima.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->