Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.08.2022. 16:57

NASA 

Minijaturni laser za traženje vode na Mjesecu

Novi kvantni kaskadni laser mogao bi pomoći astronautima u potrazi za vodom na Mjesecu

Minijaturni laser za traženje vode na Mjesecu

NASA-in inženjer dr. Berhanu Bulcha razvio je sićušni laser čija je namjena traženje vode na Mjesecu, a temelji se na takozvanoj Goddardovoj tehnologiji koja koristi učinak nazvan kvantno tuneliranje za generiranje terahercnog lasera velike snage.

Lociranje vode i drugih resursa prioritet je NASA-e i od ključne je važnosti za istraživanje Zemljinog prirodnog satelita i drugih objekata u Sunčevom sustavu i šire. Prethodni eksperimenti zaključili su, a zatim i potvrdili postojanje malih količina vode na Mjesecu. Međutim, većina tehnologija ne pravi razliku između vode, slobodnih iona vodika i hidroksila, jer korišteni širokopojasni detektori ne mogu razlikovati različite hlapljive tvari.

Za razliku od njih instrument nazvan heterodinski spektrometar može zumirati određene frekvencije kako bi se točno identificirali i locirali izvori vode na Mjesecu. Trebat će mu stabilan terahercni laser velike snage, čiji je prototip napravljen u suradnji s Longwave Photonicsom kroz NASA-in program za istraživanje inovacija u malim tvrtkama (SBIR).

laserquarter_0

"Ovaj nam laser donosi nove mogućnosti za proučavanje tog frekvencijskog spektra", rekao je Bulcha. "Druge misije pronašle su hidrataciju na Mjesecu, ali to bi moglo ukazivati ​​na hidroksil ili vodu. Ako je to voda, odakle je došla? Je li to bilo tijekom autohtonog formiranja Mjeseca ili je stiglo kasnije zbog udara kometa? Koliko vode ima? Moramo odgovoriti na ova pitanja jer je voda ključna za preživljavanje, a može se koristiti i za proizvodnju goriva".

Koristeći inovativnu tehnologiju, dr. Bulcha i njegov tim integrirali su laser na valovodu s tankom optičkom antenom kako bi suzili snop. Integrirani laser i jedinica valovoda smanjuju disipaciju za 50%, a cijeli je laser veličine manje od novčića.

Bulcha se nada da će razviti laser koji će biti spreman za lansiranje u NASA-inom Artemis programu.

Izvor: NASA

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Mjesec voda laser
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->