Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.08.2022. 14:08

NASA 

Artemis 1 kreće prema Mjesecu

NASA je potvrdila da je Artemis 1 dobio dozvolu za lansiranje za 29. kolovoza.

Artemis 1 kreće prema Mjesecu

Nakon višegodišnjeg razvoja SLS rakete i Orion modula za posadu, NASA je napokon dobila "go" dozvolu za lansiranje Artemis 1 misije prema orbiti Mjeseca, što će biti prvi korak u ambicioznom projektu povratka čovjeka na Mjesec, uspostave stalne ljudske baze i stalne orbitalne postaje.

Artemis 1 infografika

Zeleno svjetlo za lansiranje znači da bi Artemis 1 mogao biti lansiran u svemir najranije 29. kolovoza ove godine s uzletišta Pad 39B, istog onog s kojeg je prema orbiti Mjeseca poletio Apollo  10 1969. godine.

artemis_block1_crew_oceanview_launch

Artemisu će trebati tjedan dana da stigne u orbitu Mjeseca, u kojoj će ostati oko mjesec dana, prije nego se vrati na Zemlju 10. listopada ove godine.

"Ovo je prvi let nove rakete i nove letjelice", izjavio je Mike Sarafin, direktor Artemis 1 misije na tiskovnoj konferenciji o spremnosti za lansiranje. "Radimo nešto što je nevjerojatno teško za napraviti i što u sebi nosi rizik."

KSC-20220822-PH-KLS01_0003_large-1-1024x683

Šefovi misije kažu da će žestoko testirati letjelicu za posadu Orion tijekom ovog leta i da će je "izmučiti" daleko izvan parametara koje je NASA zadala za misije s ljudskom posadom, kako bi se osiguralo da će biti siguran za prijevoz ljudi. 

in-space

Iz tog razloga će misija potrajati čak 42 dana, za razliku od drugih Artemis misija s ljudima, čije trajanje je planirano za 10 dana.

Ako Artemis 1 misije prođe u najboljem redu, 2024. godine bi do orbite Mjeseca trebali stići ljudi misijom Artemis 2, dok je misija slijetanja na Mjesec Artemis 3 planirana za 2025. godinu i koristi će SpaceX-ov Starship lander za slijetanje na južni pol našeg prirodnog satelita.

U slučaju neuspjeha Artemis 1 misije, povratak čovjek na Mjesec bi se mogao prolongirati na neodređeno vrijeme.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Mjesec Artemis 1
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->