Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.08.2022. 11:30

US Navy 

VIDEO: Vojni dupini snimaju lov GoPro kamerama

Istraživači su zahvaljujući snimkama kamera prvi puta vidjeli kako dupini hvataju plijen koji uključuje morske zmije.

VIDEO: Vojni dupini snimaju lov GoPro kamerama

Znanstvenici istraživačkog odjela Američke mornarice opremili su dva dupina video kamerama i po prvi puta došli u priliku vidjeti kako ispuštaju uzbuđene zvukove dok su hvatali plijen, uključujući morske zmije, u zaljevu San Diega i na otvorenom oceanu.

Dupini su imali kamere pričvršćene na bokove, snimajući zvuk i video. Ova snimka omogućila je znanstvenicima da usporede zvukove dupina s ponašanjem koje su ispoljavali.

Prema studiji objavljenoj u časopisu PLOS One, dupini koji su tražili svoj plijen ispuštali su različite zvukove kada su se približili i kada su uhvatili svoj obrok i stalno su držali pogled na plijenu.

Dupini vokaliziraju iz raznih razloga, često zbog eholokacije kada love plijen. Smatra se da se stopa klikanja ovih vokalizacija povećava kada se približe predmetu interesa. Oni komuniciraju jedni s drugima koristeći svoje vokalizacije, pa čak imaju i prepoznatljive zvižduke unutar svoje društvene grupe, gotovo slične prozivanjem imena.

delfin 2

"Položaji kamera koje smo koristili mogli bi se upotrijebiti s malim kamerama i vakuumskim pričvrščivačima za promatranje hranjenja divljih dupina. To bi dalo bolje razumijevanje hranjenja i prehrane u ugroženoj populaciji", napisali su autori rada.

Otkriveno je da dupini tijekom lova klikću u intervalima od 20 do 50 milisekundi. Oni su bili skraćeni u zujanje (niz brzih uzastopnih klikova), a zatim u cviljenje dok se dupin približavao potencijalnom ulovu. Dok je dupin hvatao i jeo plijen, ti su se cvileži nastavljali, varirajući u trajanju, vršnoj frekvenciji i amplitudi.

Krajnje zujanje i cviljenje nastavili su se čak i ako je riba pobjegla, a dupin krenuo u potjeru. Ako se na videu vidi dupinovo oko, istraživači su otkrili da je ono uvijek bilo okrenuto prema ribi.

journal.pone.0265382.g002

"Istovremeni zvuk i video svih događaja hvatanja plijena i nekih riba koje su pobjegle hvatanju otkrili su da je eholokacija korištena za pronalaženje plijena na daljinu, a korišten je i vid izbliza otkriven praćenjem očima", napisali su autori u studiji.

journal.pone.0265382.g004

Dupini u zaljevu San Diego promatrani su u više sesija od oko 50 minuta i otkriveno je da su se hranili plijenom na površini vode i blizu morskog dna. Jedan je dupin ulovio 64 riba s dna i pet s površine, dok je drugi ulovio 36 s dna i četiri s površine.

Kamere su snimile dvije različite metode hvatanja plijena koje koriste dupini. Mogli su se vidjeti dupini kako otvaraju usta i pokazuju zube pripremajući se za hranjenje usisavanjem, gdje uvlače plijen u usta, kao i hranjenje u kojem dupin sustiže plijen i hvata ga ustima i zubima, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Brittany Jones, znanstvenica iz Nacionalne zaklade za morske sisavce, rekla je da su ova su otkrića nevjerojatan dodatak literaturi koja pruža detaljne analize tijekom hvatanja plijena u otvorenom oceanu, što bi bilo vrlo teško postići s divljim dupinima.

Vezani sadržaji
Ključne riječi kamere US Navy dupini
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->