Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.03.2023. 08:34

NASA 

DART dokazao kako se možemo boriti protiv asteroida

Znanstvenici potvrdili da se metoda zabijanja letjelice u asteroid može koristiti za zaštitu Zemlje od opasnih asteroida.

DART dokazao kako se možemo boriti protiv asteroida

Prošle godine NASA-ina DART letjelica je uspješno izvršila svoju misiju, zabivši se u mali asteroid Dimorphos kako bi se vidjelo može li mu promijeniti putanju. Znanstvenici koju su analizirali podatke nakon udara, objavili su 5 radova u časopisu Nature u kojima su predstavili detalje misije.

Zaključak je da se ova metoda jednog dana može koristiti za obranu Zemlje od asteroida koji je dovoljno velik da nas izbriše s planeta.

Podaci ukazuju da je jedan od DART-ovih solarnih panela prvo udario u Dimosphos prije nego što se njegovo tijelo potpuno sudarilo sa stijenom brzinom od 6 km u sekundi.

h

Svemirska letjelica udarila je u asteroid oko 25 metara od njegovog središta, što je bio veliki čimbenik uspjeha misije, budući da je maksimizirala snagu udara. Prema studijama, sudar je uspio izbaciti 1.100 tona stijene iz Dimorphosa.

Taj materijal je odletio prema van od asteroida, generirajući četiri puta veći momentum sile od udara DART-a i još više promijenivši Dimorphosovu putanju, pa NASA kaže da sada imamo učinkovitu planetarnu obranu, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Iako je NASA testirala misiju samo na jednom svemirskom kamenu, znanstvenici su zaključili da za asteroide velike poput Dimorphosa (promjera oko 170 metara) ne trebamo čak ni poslati prethodnu izviđačku misiju. Ukoliko ćemo imati barem nekoliko godina vremena prije udara (iako bi nekoliko desetljeća bilo poželjnije), tada ćemo moći presresti buduće velike asteroide koji bi nam mogli opasno zaprijetiti.

Valja naglasiti da ćemo još preciznije podatke o DART misiji dobiti 2026. godine kada do asteroida Didymosa i Dimorphos stigne europska misija Hera koje će proučavati binarni asteroidni sustav kako bi dodatno istražila metodu kinetičkog udara za potrebe buduće planetarne obrane Zemlje.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Dart
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->