Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.09.2019. 13:08

WSU 

Makaroni i sir za Mars

Znanstvenici razvili tehnologiju koja utrostručuje trajnost gotovoj hrani.

Makaroni i sir za Mars

Shyam Sablani, Juming Tang, Juhi Patel i njihovi kolege znanstvenici na koledžu Agrikulturalnih, ljudskih i prirodnih resursa sa sveučilišta Washington State University (WSU), razvili su tehnologiju sterilizacije i pakiranja koja omogućuje znatno duže držanje gotove hrane u plastici pa kažu da bi bila idealna za astronaute koji će putovati na Mars.

Postojeće metode konzerviranja gotove hrane u plastiku omogućuju maksimalno čuvanje na sobnoj temperaturi do 12 mjeseci, a WSU tim je u znanstvenom radu objavljenom u časopisu Food and Bioprocess Technology opisao kako njihova tehnologija omogućuje makaronima i siru da ostanu svježi, zdravi i puni nutrijenata do 3 godine.

Hrana se u ovom procesu prvo sterilizira procesom pod nazivom MATS (microwave-assisted thermal sterilization) koji je razvio Juming Tang. Hrana se mora sterilizirati u plastici jer se metal poput limenih konzervi ne može izložiti mikrovalovima, dok je staklo previše krhko i zbog težine nepogodno za transport svemirskim letjelicama u kojima svaki dodatni gram težine ima važnu ulogu.

Na plastični film pakiranja potom se dodaje pokrov od metalnog oksida koji značajno povećava vrijeme koje je potrebno da se kisik i drugi plinovi probiju do hrane i pokvare je.

Filmovi plastike sastoje se od više slojeva različitih vrsta i svaki je debljine od tek nekoliko mikrona, a svaki ima drugu ulogu. Na primjer jedan predstavlja dobru barijeru, drugi se koristi da bi dobro zapečatio paket, treći ima dobru mehaničku čvrstoću ili je dobar za printanje, itd.

Kako bi bili sigurni da proces dobro funkcionira znanstvenicima će pomoći Američka vojska koja će hranu podvrgnuti terenskom testiranju, pa ukoliko i ti testovi prođu dobro novi tip konzervirane hrane bi se mogao naći u operativnim vojnim jedinicama, ali i u svemiru.

Obzirom da takve tehnologije koje se razvijaju za ratove i svemirska istraživanja često dobiju svoju primjenu i u civilnom sektoru, za očekivati je da ćemo nove pakete ubrzo vidjeti i u dućanima sa znatno pomaknutim rokovima trajanja.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->