Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.09.2019. 16:23

FER 

Zagrebački FER osniva Centar za umjetnu inteligenciju

FER-ov centar za AI će biti prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Zagrebački FER osniva Centar za umjetnu inteligenciju

Artificial intelligence (AI) ili umjetna inteligencija (UI) u novije je vrijeme često korištena fraza, no znanstvenicima s FER-a ona svakako nije novost budući da na ovom području aktivno rade već desetljećima: bave se otkrivanjem znanja u tekstnim podacima, robotikom, računalnim vidom i sličnim.

Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu najavio je osnivanje Centra za umjetnu inteligenciju, prvog takve vrste u Hrvatskoj. U svojem priopćenju FER navodi da će Centar biti središnja institucija koja će koordinirati aktivnosti na području razvoja umjetne inteligencije, kao i središnje mjesto za povezivanje javnog sektora i znanstvene zajednice.

Svoj će rad u velikoj mjeri posvetiti i iskorištavanju umjetne inteligencije u društveno odgovorne svrhe. Osnivanje Centra motivirano je željom za dijeljenjem znanja i pružanjem podrške svima kojima su ove teme značajne, na tragu preporuka o razvoju i primjeni umjetne inteligencije koje je ove godine donijela Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Motiv za osnivanje Centra za umjetnu inteligenciju dijeljenje je znanja i pružanje podrške svima kojima su ove teme značajne.

„U 15. stoljeću je pismenost bila rijetka vještina, pretežito zbog slabe dostupnosti knjiga. Guttenbergov stroj promijenio je tijek povijesti na sličan način kao što to danas čini umjetna inteligencija. FER želi nastaviti svoju ulogu predvodnika u promicanju i razvoju napredne i sigurne umjetne inteligencije, u okvirima etike, na dobrobit svih građana Hrvatske i svijeta“, istaknuo je dekan FER-a prof. dr. Gordan Gledec.

Sve brojnija poduzeća koja razvijaju nove proizvode temeljene na umjetnoj inteligenciji te je primjenjuju u raznim segmentima svog poslovanja moraju aktivno ulagati u istraživanje i razvoj da bi se izborila za vodeće pozicije u svojoj branši. Mali broj poduzeća u Hrvatskoj danas si može priuštiti luksuz ustroja posebnih odjela posvećenih istraživanju i razvoju; zato je partnerstvo sa znanstveno-istraživačkom institucijom poput FER-a logičan i ekonomičan izbor. Edukacijom protiv straha

Na FER-u se o umjetnoj inteligenciji uči već na preddiplomskom studiju

Prema izboru kolegija vidi da su studenti jako zainteresirani za ovo područje, a što potvrđuje važnost i ulogu koju će umjetna inteligencija imati u daljnjem razvoju društva. Umjetna inteligencija i strojno učenje samo su neki od popularnijih kolegija s preddiplomskog i diplomskog studija. Kvalitetu naučenog prepoznali su brojni hrvatski i inozemni poslodavci pa studenti koji se žele baviti područjem umjetne inteligencije ponude za poslove primaju već tijekom studija.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->