Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.06.2011. 16:18

DNA 

DNA kompjuter izračunava drugi korijen

"Živa" DNA računala još su užasno spora, ali svejedno fasciniraju.

DNA kompjuter izračunava drugi korijen

DNA računalni sklop. Ovaj diagram prikazuje sustav 74 molekule DNA koje sačinjavaju najveći sintetizirani sklop ovog tipa ikada proizveden. CREDIT: Caltech/Lulu Qian

Znanstvenici iz DNA and Natural Algorithms odjela sveučilišta Caltech, proizveli su najkompleksniji biokemijski sklop ikad proizveden, koji koristi DNA umjesto elektronskih tranzistora, kako bi proizveo "on-off" i "ili" signale koji omogućavaju kompjuteru računanje.

Testni sklop baziran na DNA "logičnim vratima", može izračunati drugi korijen do broja 15, koristeći DNA replikaciju i sekvencioniranje za izvođenje kalkulacija. Jedna od najvećih mana mu je što je užasno spor, pa za izvođenje ovakve operacije treba čak 10 sati, stoga u skoro vrijeme ne očekujte nekakve organske laptope ili desktop računala koja će vam rasti u teglama.

No, bez obzira na to, radi se o fantastičnom napretku u biokemijskom računalstvu, pa biste jednog dana doista mogli doživjeti pojavu "živih" računala.

Najveće DNA računalo Caltecha sastojalo se od 74 molekula, četverobitnog sklopa koji je drugi korijen izračunavao spuštanjem odgovora ka najbližem punom broju. Kako bi došli do rezultata, znanstvenici su pratili koncentraciju izlaznih molekula u testnoj epruveti, koristeći fluoroscentno označavanje.

lulu

Postdiplomantica Caltecha Lulu Chan, voditeljica je projekta DNA računala.

Proces je trajao jako dugo, no brzina uopće nije bila svrha ovog testa. Korištenjem ove metode, znanstvenici bi u budućnosti mogli proizvesti biokemijske sklopove koji bi bili u mogućnosti donositi odluke. Ovakva vrsta biokemijske kontrole mogla bi se koristiti za farmaceutske i industrijske svrhe.

Ako vam primjenjivost nije potpuno jasna, zamislite kompjuterski čip baziran na DNA, koji bi bio ugrađen pod vašu kožu, omogućujući puštanje lijekova u krvotok kada bi za njima postojala organska potreba, ili DNA računalo koje bi moglo proučavati koncentraciju određenih molekula u uzorku krvi i brzo donositi medicinske dijagnoze. Znanstvenici kažu, kako bi se ovaj sustav vremenom mogao povećati na razinu velikog DNA računala, te bi se također mogao prilagođavati podešavanjem vrsti DNA koje bi se koristile za rekonfiguriranje sklopova.

 “Želimo prizvoditi sve bolje biokemijske sklopove koji će moći raditi sve sofisticiranije zadaće, vodeći molekularne uređaje da djeluju u svojem okolišu", navodi Lulu Qian, voditeljica  ovog projekta na sveučilištu Caltech.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam