Institut Jožef Stefan
Jestivi mikrolaseri kao biosenzori za sigurnost hrane
Budući da su maleni i sigurni za jelo, mogli bi se široko primjenjivati u sigurnosti hrane za praćenje podataka o lancu opskrbe i otkrivanje kvarenja.

Slovenski istraživači s Instituta Jožef Stefan u Ljubljani, demonstrirali su ono što nazivaju "jestivim mikrolaserima", sićušnim laserima izrađenim u potpunosti od materijala sigurnih za hranu, koji se mogu koristiti za praćenje hrane, autentifikaciju proizvoda i označavanje.
Ovi jestivi mikrolaseri sastavljeni su od kapljica ulja ili smjesa vode i glicerola dopiranih prirodnim tvarima za optičko pojačanje, poput klorofila (zelenog pigmenta u lišću) ili riboflavina (vitamin B2).
Istraživači su pokazali da maslinovo ulje već sadrži dovoljno klorofila da se može izravno koristiti kao laser u obliku kapljica bez potrebe za dodatnim sastojcima. Mogu se pobuditi vanjskim svjetlom, poput pulsirajućeg lasera. Istraživanje je opisano u časopisu Advanced Optical Materials.
Jestivi mikrolaseri mogu se realizirati u različitim konfiguracijama, u kojima svjetlost cirkulira unutar kapljice, i Fabry-Pérotove šupljine, u kojima se svjetlost reflektira naprijed-natrag između dvije površine. Njihova emisijska svojstva mogu se podesiti promjenom veličine šupljine ili okolnih uvjeta, poput indeksa loma medija.
Zbog svoje vrlo osjetljive izlazne emisije, mikrolaseri mogu poslužiti kao optički barkodovi i kao senzori. Na primjer, istraživači su kodirali datum u kompot od breskve koristeći mikrolaserske barkodove ugrađene u hranu.
Barkod je ostao optički stabilan i čitljiv više od godinu dana. U drugim eksperimentima, jestivi mikrolaseri dizajnirani su da reagiraju na promjene pH vrijednosti, temperature, koncentracije šećera i rasta mikroba, nudeći platformu za detekciju svježine hrane u stvarnom vremenu.
Važno je napomenuti da ovi mikrolaseri ne mijenjaju nutritivnu vrijednost ili okus hrane te su prikladni za vegetarijance. Ovaj pristup kombinira fotoniku i znanost o hrani na novi, biokompatibilan način koji bi mogao smanjiti otpad od hrane, otkriti krivotvorine i poboljšati kontrolu kvalitete hrane.
Osim prehrambene industrije, ova tehnologija jestivih lasera može pronaći primjenu u farmaceutici, kozmetici, poljoprivredi i drugim područjima.
Učitavam komentare ...