MIT
Studija: Veza između pretilosti i jelovnika restorana
Istraživači su analizirali nutritivni sadržaj milijuna jela s jelovnika restorana u Bostonu, Londonu i Dubaiju.

Zdravstveni stručnjaci godinama su zabrinuti zbog restorana u gradovima širom svijeta u kojima stanovnicima nedostaju dobre prehrambene mogućnosti.
Studija koju je proveo američki Institut za tehnologiju iz Massachusettsa MIT, koristi novu, detaljniju metodu za ispitivanje problema i zaključuje da sve manje i manje nutritivnih prehrambenih mogućnosti korelira s pretilošću i drugim zdravstvenim ishodima.
Umjesto da samo mapiraju geografska područja, istraživači su ispitali prehrambenu vrijednost milijuna namirnica na otprilike 30.000 jelovnika restorana i dobili precizniju procjenu veze između susjedstava i prehrane.
„Pokazujemo da ono što se prodaje u restoranu ima izravnu povezanost sa zdravljem ljudi“, kaže istraživač s MIT-a Fabio Duarte, koautor nedavno objavljenog rada u kojem se opisuju rezultati studije.
Rad otvorenog pristupa pod nazivom „Procjena nutritivnih vrijednosti urbanih prehrambenih krajolika temeljena na podacima: uvidi iz Bostona, Londona, Dubaija“ objavljen je ovog tjedna u časopisu Nature: Scientific Reports.
Kako bi proveli studiju, istraživači su tijekom ljeta 2023. pregledali jelovnike iz Bostona, Dubaija i Londona, sastavljajući bazu podataka o milijunima artikala dostupnih putem popularnih platformi za dostavu hrane. Tim je zatim procijenio prehrambene artikle prema ocjeni USDA baze podataka FoodData Central, informacijske banke s 375.000 vrsta prehrambenih proizvoda. Studija je koristila dvije glavne metrike, indeks ravnoteže obroka i indeks hrane bogate hranjivim tvarima.
Istraživači su ispitali oko 222.000 jela s jelovnika iz preko 2000 restorana u Bostonu, oko 1,6 milijuna jela s jelovnika iz otprilike 9.000 restorana u Dubaiju i oko 3,1 milijun jela s jelovnika iz oko 18.000 restorana u Londonu. U Bostonu se oko 71 posto jela nalazilo u bazi podataka USDA, a u Dubaiju i Londonu ta je brojka iznosila 42 posto, odnosno 56 posto.
Tim je zatim ocijenio nutritivnu vrijednost artikala koji se pojavljuju na jelovnicima i povezao podatke o hrani s podacima o zdravstvenim ishodima iz Bostona i Londona. U Londonu su pronašli jasnu korelaciju između ponude hrane na jelovniku i pretilosti, odnosno njenog nedostatka, a s nešto manje čvrstom korelacijom u Bostonu.
Područja s izborom hrane koji uključuje puno dijetalnih vlakana, ponekad uz voće i povrće, obično imaju bolje zdravstvene podatke.
U Dubaiju istraživači nisu imali iste vrste zdravstvenih podataka, ali su uočili snažnu korelaciju između cijena najma i nutritivne vrijednosti hrane na razini susjedstva, što sugerira da bogatiji stanovnici imaju bolje mogućnosti prehrane.
„Na razini pojedinačnih artikala, kada imamo manje hranjive hrane, vidimo više slučajeva pretilosti“, kaže Tufano. „Istina je da ne samo da imamo više brze hrane u siromašnim četvrtima, već ni nutritivna vrijednost nije ista.“
Provodeći istraživanje na ovaj način, znanstvenici su dodali sloj analize prethodnim istraživanjima. Dok su prethodni radovi otvorili put identificiranjem susjedstava i područja kojima nedostaje dobar pristup hrani, ovo istraživanje donosi sveobuhvatniju procjenu onoga što ljudi konzumiraju. Istraživanje se kreće prema procjeni složene mješavine hrane dostupne u bilo kojem području, što može biti istina čak i za područja s ograničenijim mogućnostima.
Za istraživače MIT Senseable City Laba, studija je nova tehnika koja im omogućuje daljnje razumijevanje gradske dinamike i utjecaja urbanog okoliša na zdravlje. Prethodne laboratorijske studije često su se usredotočivale na pitanja poput urbane mobilnosti, a proširivale su se i na pitanja poput mobilnosti i onečišćenja zraka, između ostalog.
„Kad smo počeli raditi na gradovima i podacima, razlučivost podataka bila je tako niska“, kaže Ratti. „Danas je količina podataka toliko ogromna da vidimo ovu sjajnu priliku da proučimo gradove i vidimo utjecaj urbanog okoliša kao veliku odrednicu zdravlja. Ovo vidimo kao jednu od novih granica našeg laboratorija. Nevjerojatno je kako sada to možemo vrlo precizno promatrati u gradovima.“
Učitavam komentare ...