Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.06.2015. 15:16

Brži internet 

Frekvencijski češalj za 20 puta brži internet

Uskoro se više nećete morati bojati da će se optička mreža koja vam dostavlja internet opteretiti.

Frekvencijski češalj za 20 puta brži internet

Znanstvenici Qualcomm instituta na Sveučilištu Kalifornija iz San Diega, ne samo što su probili granice u svjetlovodnom prijenosu podataka, već su ih totalno razvalili, omogućivši povećanje optičkih signala gotovo dvadeset puta na temeljnoj razini.

Inženjeri obično otvaraju "slavinu" kojom dodaju snagu signala kako bi se omogućilo brže slanje i primanje podataka, no u jednom trenutku, povećanje snage počinje stvarati interference, degradirajući sve što šaljete, te se podaci uopće ne dostave. Što više svjetlosti se pošalje kroz opremu, sve su veće smetnje između "nosača", pa odjednom dođe do toga da su podaci toliko oštećeni da ne mogu biti dekodirani od strane prijamnika.

Ovog puta, znanstvenici i inženjeri uspjeli poslati informaciju na udaljenost od 7.400 milja (11.909 km), bez potrebe za skupim elektronskim repetitorima, odnosno, kako kažu, "regeneratorima za boostanje" signala. Kako bi im to pošlo za rukom, koristili su takozvane "frekvencijske češljeve", koji održavaju predvidljivost distorzija signala (pa stoga i reverzibilnosti) na zadnjem kraju linije, što znači da se kapacitet najjačih mreža na optičkim vlaknima može značajno povećati.

U svojem znanstvenom radu, znanstvenici objašnjavaju da njihov sustav u osnovi sam stvara distorzije signala prije nego što ih pošalje kroz mrežu, odnosno "predkompenzira" nelinearne efekte koji se pojavljuju između komunikacijskih kanala unutar otičkog kabela. Informacija se inicijalno "pred-distorzira" na predvidljivi i reverzibilni način kada se šalje kroz kabel. Pomoću "frekvencijskog češlja", podaci mogu biti u potpunosti obnovljeni na kraju optičkog kabela.

"Mi predviđamo distorzijske učinke koji će se dogoditi u optičkom kabelu", kaže Bill Kuo, znanstvenik Qualcomm Instituta.

Ista grupa znanstvenika, prošle je godine izdala znanstveni rad u kojem su mogućnost povećanja propusnosti pomoću ove tehnologije opisali na razini teorije, koju najnoviji rad sada potvrđuje.

Neki su istraživači predviđali da ćemo, nastavi li se internet razvijati ovom brzinom, za pet godina ostati bez njega zbog preopterećenog kapaciteta i uslijed toga što kabeli više neće moći prenositi tolike količine podataka. Zato su ovakva istraživanja vrijedan korak naprijed, iako će proći još neko vrijeme, možda i više godina, prije nego se krenu primjenjivati komercijalno. 

Izvor: IT Biz Crunch

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam