Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.06.2015. 11:50

Whale Tail 

VIDEO: Kitov rep za energetsku učinkovitost brodova

Norveški znanstvenici razvijaju tehnologiju koja uz pomoć valova donosi uštedu u potrošnji goriva broda.

VIDEO: Kitov rep za energetsku učinkovitost brodova

Svima nam je poznato da su primjeri iz prirode oduvijek bili inspiracija znanstvenicima, pa bez recimo ptica danas ne bismo imali zrakoplove, jer su gotovo sva naša saznanja o aeronautici potekla upravo iz proučavanja njihovog leta.

Norveški znanstvenici sa Sveučilišta znanosti i tehnologije (NTNU), pod vodstvom postdoktoranda Eirika Bøckmanna, razvijaju sustav pod nazivom Whale Tail (kitov rep), koji se temelji na perajama riba i vodenih sisavaca, s idejom da omogući brodovima štednju energije korištenjem energije valova.

Sustav je zapravo neka vrsta mehanizma koji djeluje poput peraja postavljenih pod vodu s prednje strane broda, koje se pomiču prema gore ili dolje kako se plovilo kreće. Tijekom testova izvedenih uz pomoć Rolls Roycea i još dvije britanske tvrtke, znanstvenici su postavili "kitov rep" na malu barku i postavili je u poseban bazen s umjetnim valovima i mjernom opremom, te su otkrili da se otpor reducira za 9 do 17 posto, što možete vidjeti u ovom videu. 

Prema njihovim riječima, peraje su učinkovite pri valovima do visine do 3 metra, te uz njihovu pomoć pomažu brodu u kretanju prema naprijed, čime se može uštedjeti dosta goriva, posebice ako bi se sustav ugrađivao u veća komercijalna plovila.

Mada se ova istraživanja nalaze u relativno ranoj fazi, znanstvenici kažu da bi ovo moglo dovesti do svojevrsne revolucije u dizajniranju brodova, a sada im predstoje testovi izdržljivosti, koji bi trebali pokazati kako se "kitov rep" ponaša u svim uvjetima koji vladaju u svjetskim oceanima.

Vezani sadržaji
Ključne riječi valovi Whale Tail NTNU
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam