Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.06.2015. 10:30

NASA 

Testira se nova metoda za predviđanje sunčevih oluja

NASA testira novi sustav za predviđanje destruktivnih sunčevih oluja koji će nam dati 24 sata vremena za odgovarajuće akcije.

Testira se nova metoda za predviđanje sunčevih oluja

Veliki oblak CME-a izbačen sa Sunca 7. siječnja 2014. (desna strana slike), snimljen SOHO opservatorijem. Znanstvenici su na temelju takvih podataka izradili novi model koji bolje razumijeva razvoj izbačene mase tijekom njezinog kretanja, te predviđa kako bi mogla utjecati na Zemlju.

Sunčeve geomagnetske oluje ili sunčeve baklje, odnosno koronalni izbačaji mase ili CME, predstavljaju stalnu prijetnju našim telekomunikacijskim sustavima i sustavima za opskrbu električnom energijom, no glavni je problem u tome, što možemo otkriti koliko su destruktivne samo 30 do 60 minuta prije nego što stignu.

Neel Savani, znanstvenik u NASA Goddardu, započeo je testirati novi sustav za predviđanje, koji će omogućiti da se svim relevantnim službama pošalju upozorenja čak 24 sata prije dolaska opasnih oluja.

Savani je naime otkrio da su se dosadašnji modeli za predviđanje sunčevih oluja temeljili samo na jednom najaktivnijem području na Suncu, pa je razvio novi model koji za potrebe mjerenja u obzir uzima i druge točke koje izbacuju koronalnu masu (CME).

Zahvaljujući tim mjerenjima, koja predviđaju konfiguraciju CME-a uz pomoć koronografije ESA-inog i NASA-inog SOHO opservatorija (Solar and Heliospheric Observatory), može se otkriti kako se CME kreće na svojem putu prema Zemlji. Isto model je također u stanju otkriti koji dijelovi koronalne mase će imati magnetska polja, te prema kamo će biti usmjerena.

Savani je testirao sustav na 8 sunčevih oluja, te će nastaviti eksperimentirati dok ne bude potpuno siguran u njegovu točnost. Nakon toga planira izraditi jednostavnu aplikaciju koja će proces znatno ubrzati, a sustav će se upariti s DSCOVR satelitom koji je ovih dana stigao u orbitu oko Sunca kako bi iz najveće moguće blizine pazio na vremenske (ne)prilike na našoj matičnoj zvijezdi. 

Izvor: NASA

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam