Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.01.2018. 10:59

TUM 

DNK nanoroboti na pogon električnih polja

Nova metoda upravljanja približava genetske robote praktičnoj primjeni.

DNK nanoroboti na pogon električnih polja

Nanoroboti ili nanoboti koji se temelje na DNK obećaju velike stvari na polju mikroskopskih strojeva, posebice u medicini, gdje bi mogli unaprijediti i zamijeniti mnoge metode liječenja i operativne zahvate.

Mada smo već imali prilike vidjeti brojne projekte takvih  sićušnih bioloških mašina, ništa se još nije približilo praktičnoj primjeni, jer su DNK nanoboti dosad bili prespori. Postojeći dizajn uključivao je pokretanje korištenjem biokemijskih procesa, pa je trebalo čekati satima da bi se molekule kretale u željenom smjeru.

Znanstvenici Tehnološkog sveučilišta u Münchenu (TUM) vjeruju da su uspjeli to nadvladati, jer su proizveli nanobotsku "dizalicu" koja za kretanje koristi električna polja, pa se može kretati 100.000 puta brže od dosadašnjih nanobotova pogonjenih biokemijom.

Oni su otkrili da sićušnu dizalicu mogu micati brzo i precizno podvrgavanjem električnim pulsovima koji ju vode u pravom smjeru. Nanodizalicu stoga možete okrenuti, premjestiti na drugo mjesto ili čak primijeniti silu, a sve to u samo nekoliko milisekundi.

Znanstvenici kažu da ove nanobotove vjerojatno nećemo vidjeti kao pojedinačne strojeve, već će njih više milijuna djelovati združeno kao male nanotvornice, pa će se spajati u kompleksne molekule za potrebe medicine, ili recimo prepoznavati supstance na ektremno maloj razini za potrebe forenzike. TUM se nada da će ovo uvelike približiti nanobotove praktičnoj primjeni.   

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam