Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.05.2018. 13:13

Rejuvenate Bio 

Kako živjeti 130 godina u tijelu dvadesetogodišnjaka

Poznati svjetski sintetski biolog osnovao startup koji želi okrenuti proces starenja.

Kako živjeti 130 godina u tijelu dvadesetogodišnjaka

Američki startup Rejuvenate Bio čiji je suosnivač poznati svjetski sintetski biolog George Church iz Medicinske škole Sveučilišta Harvard, planira preokrenuti proces starenja kod pasa korištenjem genske terapije, a ako u tome uspije, namjerava istu tehniku primijeniti na ljudima. Church kaže kako su već započeli preliminarno testiranje na biglovima i vjeruje da će životinje "pomladiti" dodavanjem novih DNK instrukcija u njihova tijela.

Njegova tehnika temelji se na uspješno provedenim istraživanjima jednostavnih organizama poput crva i muha kojima ugađanje gena može značajno produžiti život dvostruko ili čak više. Druga istraživanja su ukazala da transfuzija krvi mladih miševa koja se daje starima može restaurirati neke njihove biomarkere ka razinama iz mladosti. 

Rejuvenate Bio u ovom trenutku još nije spreman odavati detalje svojih istraživanja, pa nije poznato koliko je pasa do sada prošlo gensku terapiju, no poznato je da su njegova istraživanja dobila velike investicije američke industrije kućnih ljubimaca čija se godišnja vrijednost procjenjuje na 72 milijarde dolara.

"Psi su tržište sami za sebe. Oni nisu samo veliki organizmi bliski ljudima, već nešto za što su ljudi spremni platiti velike novce, a proces odobravanja istraživanja od strane Federalne agencije za lijekove je puno brži", izjavio je Church. "Odraditi ćemo testove na psima i dobiti proizvod koji će financirati skaliranje za pokuse na ljudima".

bigl

Genska terapija funkcionira insertiranjem DNK instrukcija u virus koji ih sprovodi u životinjske stanice. U laboratoriju na Harvardu ta se tehnika koristila za moduliranje aktivnosti gena u starom mišu, povećavajući ih ili smanjujući s nastojanjem da se određenim molekulama povrate razine viđene u mladim zdravim životinjama.

U ovom trenutku osim podnešenog patenta za vrijeme istraživanja na Harvardu i prezentacija održanih za investitore, Church još nema nikakav znanstveni dokaz kojim bi dokazao uspješnost svojih istraživanja, no većina njegovih kolega smatra da se radi o velikom znanstveniku koji nikada ne bi stavio svoj ugled na kocku ukoliko ne postiže barem neke mjerljive rezultate.

Konačni cilj Churcha je da ljudima omogući doživjeti 130 godina starosti u tijelu dvadesetogodišnjaka, a njegovi kolege smatraju da bi to bilo najveće otkriće 21. stoljeća, ako ne i u povijesti, dok dobar dio njih smatra da Church neće moći ostvariti ono što obećava.  

"Ne vjerujem da se nalazimo toliko blizu mogućnosti okretanja procesa starenja kod sisavaca", komentirao je vijesti o istraživanjima Churcha J. Pedro de Magalhães, čiji tim na Sveučilištu u Liverpulu posjeduje najveću bazu gena povezanih s dugovječnosti.

Hoćemo li našim psima omogućiti da prevare starost, a onda to isto primijeniti na sebi, saznat ćemo uskoro. Možda.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam