Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.05.2018. 10:42

CAL 

VIDEO: NASA stvara najhladnije mjesto u svemiru

VIDEO: NASA stvara najhladnije mjesto u svemiru

VIDEO: NASA stvara najhladnije mjesto u svemiru

Na međunarodnoj svemirskoj postaji ISS uskoro započinju eksperimenti s Cold Atom Laboratory (CAL) istraživačkim sustavom veličine ledene škrinje koji će laserima i magnetima ohladiti oblake atoma na ultra hladnu temperaturu blisku apsolutnoj ništici, odnosno najnižu moguću temperaturu.

Cilj eksperimenta je doći tik do temperature apsolutne ništice koja iznosi minus 459,67 stupnjeva Fahrenheita odnosno minus 273,15 stupnjeva Celzijevih.

Poznati kao Bose-Einsteinovi kondenzati (BEC-ovi), oblaci sadrže atome koji su toliko hladni da se kreću ekstremno sporo. U Zemljinoj gravitaciji atomi u BEC-ovima se ne mogu ohladiti dovoljno kako bi ih fizičari promatrali duže od djelića sekunde, što im onemogućuje proučavanje njihovih kvantnih značajki, dok u uvjetima mikrogravitacije na ISS-u stvari funkcioniraju prilično drugačije. Bez Zemljine gravitacije ti se atomi mogu usporiti dulje nego bilo gdje drugdje korištenjem lasera i magnetskih sila u CAL "ledenoj škrinji" te ohladiti na temperaturu koja je za jednu desetinku milijarde stupnja iznad apsolutne ništice, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Korištenjem CAL-a znanstvenici će bolje razumjeti kako se atomi ponašaju u tako ekstremno niskim temperaturama, što je prema riječima NASA-e, jedan od glavnih izazova fizike u posljednjih sto godina.

Nakon hlađenja atoma CAL će ih automatski uvesti u slabe magnetske "klopke" u kojima će ih znanstvenici proučavati. Atome zadržane na jednom mjestu imat će priliku proučavati u raznim varijacijama kvantnih stanja i interakcija u trajanju do 10 sekundi. To možda ne djeluje predugo ali je značajno duže od istraživanja koja se mogu provoditi na Zemlji. 

CAL otvor

"Proučavanje tih hiperhladnih atoma moglo bi preoblikovati naše shvaćanje i fundamentalnu prirodu gravitacije", izjavio je Robert Thompson, CAL znastvenik iz NASA JPL laboratorija i dodao: "Eksperimenti koje ćemo provoditi uz pomoć CAL-a pružit će nam nove poglede u gravitaciju i tamnu energiju, dvije sile koje najviše prožimaju svemir".

U trenutku pisanja ovog teksta raketa Antares koja na ISS vodi kapsulu Cygnus u kojoj se nalazi i CAL eksperiment upravo je lansirana i kreće put Međunarodne svemirske postaje.

antares 21 5 2018
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam