Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.05.2018. 12:58

RoboFly 

VIDEO: Robot muha na pogon lasera

Umjetna robo muha tek je neznatno veća od pravog dosadnog insekta.

VIDEO: Robot muha na pogon lasera

Sićušni robotski dronovi kakve susrećemo u SF filmovima sve su bliži stvarnosti, ali ih je prilično teško podići u zrak ukoliko ne dolaze u obliku helikoptera ili zrakoplova. Naime, mali roboti insekti koji lete mahanjem krilima morali su biti priključeni na žicu kako bi imali izvor energije za svoje "motore", obzirom da su baterije prevelike i preteške.

Znanstvenici Sveučilišta u Washingtonu otkrili su način na koji mogu pružiti dragocjenu energiju robo-muhama korištenjem lasera.

RoboFly_0123_web

Sićušne dronove tako pokreće nevidljiva laserska zraka koja je usmjerena na fotoćeliju koja pretvara svjetlosnu energiju u električnu. Obzirom da ni to nije dovoljno za pokretanje krila dodan je sklop koji "boosta" energiju iz 7 u 240 volti, a uspjeli su postaviti i mikrokontroler koji izdaje naredbe "mišićima" za  aktivaciju, odnosno maši ili ne maši.

Prava i robo muha

Na taj način muhi robotu je omogućeno da zamasima krila poleti kao pravi insekt, no zasad se radi o vrlo kratkim i ograničenim letovima, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Znanstvenici vjeruju kako bi doradom ovog sustava RoboFly mogao letjeti puno bolje, više i duže, no da bismo dobili prave robote insekte iz SF filmova tehnologija će se morati drastično unaprijediti.

Vezani sadržaji
Ključne riječi laser insekt krila RoboFly muha
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam