Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.07.2022. 13:03

SpaceX 

Raketa za Mars spektakularno eksplodirala

Jedan od motora ogromne Muskove rakete Starship SN8 završio je u plamenu i eksploziji tijekom testiranja na tlu.

Raketa za Mars spektakularno eksplodirala

Najnoviji prototip Starshipa nije prošao dobro po Muskovu kompaniju SpaceX. Tijekom zemaljskog testiranja na Boca Chica uzletištu u Teksasu, raketa je pretrpjela veliku eksploziju, što bi moglo unazaditi Muskove planove o prvom orbitalnom letu Starshipa. 

SpaceX je u posljednje vrijeme postigao određeni napredak u razvoju Starshipa, letjelice za "duboki svemir", koja bi jednog dana trebala predstavljati ključni faktor za prijevoz ljudi i materijala na Mars, kako bi se na crvenom planetu mogla uspostaviti prva stalna ljudska baza.

Prošle godine, nakon niza eksplozivnih događanja, SpaceX je napokon uspio lansirati gornji stupanj prototipa Starshipa u suborbitalni let i potom ga uspješno prizemljiti, a Musk je ubrzo potom rekao da bi do prvog orbitalnog leta trebalo doći tijekom ovog mjeseca.

Najnovije testiranje je uključivalo najnoviju inačicu Super Heavy boostera prvog stupnja koji je razvijen za prijevoz Starshipa u orbitu uz pomoć 33 Raptor motora. Paljenje tih motora uzrokovalo je veliku eksploziju boostera broj 7 na lansirnoj rampi u Boca Chici, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Elon Musk je to na Twitteru prokomentirao: "Da, zapravo nije dobro. Tim procjenjuje štetu."

Musk nije rekao koji su mogući razlozi nemilog događaja ali je dao naslutiti da bi uzrok mogao ležati u kompleksnosti korištenja kriogenog goriva koje je potrebno Super Heavyu za dobivanje potrebne snage.

Zasad nije poznato koliko će ovo utjecati na otkazivanje planiranog orbitalnog leta Starshipa.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->