Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.07.2022. 16:46

Mechazilla 

Lansirna rampa hvata booster robotskim prstima

Space X želi da lansirne rampe služe i za prihvat prvih stadija Starship i Super Heavy raketa nakon lansiranja.

Lansirna rampa hvata booster robotskim prstima

Elon Musk i ekipa iz SpaceX-a i dalje su spremni puno riskirati tijekom razvoja tehnologija za brza, jeftina i održiva lansiranja robe i putnika u svemir.

Jedan od projekata se odnosi na pokušaj hvatanja boostera Starship i Super Heavy raketa lansiranom rampom. To znači da bi se booster nakon lansiranja rakete, odnosno tijekom povratka na Zemlju trebao spustiti natrag na lansirnu rampu, a ne na plutajuću platformu kao što je to slučaj s postojećim boosterima Falcon raketa.

To bi se trebalo izvesti tako da se booster pri povratku na Zemlju "parkira" na nekoliko metara pokraj lansirne rampe i ostane neko vrijeme lebdjeti na visini od nekoliko metara dok ga veliki robotski prsti s rampe ne obuhvate i stabiliziraju prije nego isključi motore.

Nakon toga ga robotska ruka rampe može premjestiti bilo gdje, uključujući specijalno vozilo koje će ga odvesti u SpaceX-ov pogon gdje će biti pregledan, očišćen i pripremljen za iduće lansiranje.

Prema Musku, to će znatno štedjeti vrijeme, poboljšati višekratnu iskoristivost te otkloniti potrebu za velikim dizalicama koje skidaju boostere s plutajućih platformi. U konačnici, boosterima više ne bi trebale ni noge za slijetanje.

Musk je svjestan da je ovo veliki rizik i da će za realizaciju trebati napraviti brojne pokuse bez ugrožavanja jedine rampe koju SpaceX trenutno ima za lansiranje Starshipa, jer bi pogreška u slijetanju mogla dovesti do velike štete na uzletištu koje nije zamišljeno da služi za slijetanje raketa.

SpaceX je već smislio naziv mehaniziranog lansirnog tornja s robotskom rukom za hvatanje raketa pa su mu dali nadimak Mechazilla

Zasad još nije poznato kada bi se novi sustav za prihvat boostera mogao testirati.

Vezani sadržaji
Ključne riječi SpaceX Starship Mechazilla
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->