Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.09.2023. 12:15

UAE 

Arapski astronauti se spremaju za Mjesec

Arapski astronaut koji je na ISS-u proveo 6 mjeseci kaže da je misija na Mjesec nadohvat ruke.

Arapski astronauti se spremaju za Mjesec

Sultan Al Neyadi, astronaut Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) koji je proveo 6 mjeseci u svemiru, kaže da je sasvim moguće da će njegova zemlja dovesti ljude dalje od Zemlje i kako se nada da će Svemirska agencija Ujedinjenih Arapskih Emirata stići na Mjesec s NASA-inim programom Artemis.

UAE su potpisali Artemis Accords, neobvezujući multilateralni dogovor između Sjedinjenih Država i drugih svjetskih vlada koje sudjeluju u programu Artemis, s nastojanjem da se pod vodstvom Amerike ljudi vrate na Mjesec do 2025., s krajnjim ciljem proširenja istraživanja svemira na Mars i dalje.

Al Neyadi je postavio dvije ključne prekretnice, postavši prva osoba iz UAE koja je provela dugotrajnu misiju u svemiru i izvela prvu svemirsku šetnju, među ostalim nezaboravnim trenucima postao je i prva osoba koja je vježbala jiu jitsu u svemiru, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Iako je istaknuo da bi želio ponovno letjeti u svemir, Al Neyadi je ukazao na tri druga državljana UAE-a koji su spremni za letove u svemir, a to su Hazza Al Mansouri koji je već bio u svemiru 2019. godine te Mohammad Al Mulla i astronautkinja Nora Al Matrooshi, koji se upravo nalaze pred krajem svoje astronautske obuke pa možda netko od njih postane prvi Arapin koji će stići na Mjesec.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Mjesec UAE Artemis
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->