Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.08.2023. 15:06

ESA 

VIDEO: Letjelica Hera sastavljena za put na asteroid

Letjelica je građena od dva nezavisna dijela koja su sada spojena i spremno čeka lansiranje u svemir.

VIDEO: Letjelica Hera sastavljena za put na asteroid

Hera je europska letjelica u okviru međunarodne misije planetarne obrane, unutar koje je NASA prošle godine zabila svoju letjelicu DART u asteroid Dimorphos, kako bi se ustanovilo je li mu putanja promijenjena.

Nakon DART misije, iduće godine će prema Dimorphosu krenuti europska letjelica Hera koja će izbliza pregledati krater koji je ostao iz NASA-inog "bombardiranja". Misija će također izmjeriti masu i sastav Dimorphosa, ali i većeg asteroida Didymosa oko kojeg Dimorphos kruži.

Hera će nositi i dva mala CubeSat satelita Juventas i Milani. Ovo će biti prvi europski CubeSatovi u dubokom svemiru. Oni će se približiti Didymosovom pratiocu, Dimorphosu, prikupljajući dodatne podatke o asteroidu dok testiraju novu tehnologiju međusatelitske veze.

Da bi se spojila s Dimorphosom, Hera mora poletjeti u listopadu 2024. Kako bi se maksimiziralo radno vrijeme, glavni izvođač radova OHB konstruirao je misiju kao dva odvojena modula na kojima se moglo raditi paralelno, kao što možete pogledati u ovom videu.

Herin propulzijski modul uključuje spremnike pogonskog goriva smještene unutar središnjeg cilindra od titana, trup svemirske letjelice zajedno s cijevima i potisnicima, koji će imati zadatak voditi misiju kroz duboki svemir više od dvije godine, a zatim na manevriranje oko Dimorfosa i Didimosa. Drugi "core" modul se može smatrati mozgom misije, jer sadrži ugrađeno računalo, misijske sustave i instrumente.

Krajem ovog mjeseca, Hera će biti prevezena u ESTEC Test Center u Nizozemskoj, gdje će proći kroz sveobuhvatnu testnu kampanju kako bi se provjerila njezina spremnost za let.

Vezani sadržaji
Ključne riječi ESA Hera
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->