Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.09.2023. 10:59

Bangor University 

Novo nuklearno gorivo za život na Mjesecu

Znanstvenici razvijaju gorivo koje će znatno olakšati održivost baza na Mjesecu i boravak ljudi u svemiru.

Novo nuklearno gorivo za život na Mjesecu

Sveučilište Bangor vodi jedan od osam projekata koje financira Svemirska agencija Ujedinjenog Kraljevstva za unaprjeđenje ljudskog putovanja dublje u svemir.

Istraživanje Sveučilišta Bangor, koje vodi dr. Phylis Makurunje, koristit će tehnike aditivne proizvodnje za stvaranje nuklearnih goriva za svemirski pogon. Takvi stabilni sustavi nuklearnog goriva ključni su za omogućavanje misija u dubokom svemiru.

Novi procesi koje razvijaju znanstvenici s Bangor's Nuclear Futures Instituta omogućit će razvoj i proizvodnju različitih konfiguracija goriva i dizajna koji se ne mogu jednostavno realizirati konvencionalnim proizvodnim metodama.

Profesor nuklearnih materijala i suvoditelj Instituta za nuklearnu budućnost na Sveučilištu Bangor, profesor Simon Middleburgh rekao je: "Ovaj će projekt iskoristiti stručnost o nuklearnim gorivima koju imamo unutar Instituta za nuklearnu budućnost i primijeniti je na jednu od najuzbudljivijih primjena. Na Mjesecu i planetarnim tijelima koja imaju dan i noć, više se ne možemo oslanjati na Sunce za energiju i stoga moramo dizajnirati sustave kao što je mali mikroreaktor za održavanje života.

Nuklearna energija je jedini način koji trenutno imamo da osiguramo energiju za duge svemirske misije i baze na Mjesecu i Marsu. Gorivo mora biti izuzetno robusno i preživjeti sile lansiranja, a zatim biti pouzdano mnogo godina".

Sveučilište Bangor dizajniralo je nuklearne gorive ćelije, veličine zrna maka, za proizvodnju energije potrebne za održavanje u svemiru. Istraživači već poslali malenu nuklearnu gorivu ćeliju, poznatu kao Trisofuel, svojim partnerima na testiranje. Ova Trisofuel ćelija mogla bi se koristiti za napajanje mikro nuklearnog generatora, koji je izradio Rolls Royce.

Generator je prijenosni uređaj, veličine malog automobila i "nešto što možete staviti na raketu", rekao je profesor Middleburgh.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Bangor University
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->