Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.08.2023. 15:18

ESA 

Solar Orbiter otkriva što pokreće solarne vjetrove

Svemirska letjelica je po prvi put snimila mlazove koji izlaze iz tamnih područja Sunca.

Solar Orbiter otkriva što pokreće solarne vjetrove

Poznato nam je da Sunce izbacuje solarne vjetrove, ali podrijetlo tih mlazova nabijenih čestica ostaje misterij i predmet je brojnih studija tijekom proteklih desetljeća.

Međutim, prema pisanju ESA-e, slike snimljene prošle godine instrumentom Extreme Ultraviolet Imager (EUI) na ESA-inom i NASA-inom Solar Orbiteru možda su nam konačno dale znanje potrebno da objasnimo što pokreće te vjetrove.

U radu objavljenom u časopisu Science, tim istraživača je opisao promatranje velikog broja mlazova koji izlaze iz tamnog područja Sunca koje se naziva "koronalna rupa" na slikama koje je snimila letjelica.

Tim ih je nazvao "picoflare jetovi", jer sadrže oko jedan trilijunti dio energije od one koju najveće solarne baklje mogu proizvesti. Ovi picoflare mlazovi dugi su nekoliko stotina kilometara, dosežu brzine od oko 100 kilometara u sekundi i traju samo između 20 i 100 sekundi.

sw

Istraživači vjeruju da imaju moć emitirati dovoljno visokotemperaturne plazme da bi se smatrali značajnim izvorom solarnih vjetrova unutar našeg sustava. Dok su koronalne rupe već dugo poznate kao izvorišna područja fenomena, znanstvenici još uvijek pokušavaju otkriti mehanizam kako iz njih točno izlaze tokovi plazme. Ovo bi otkriće konačno moglo biti odgovor koji su godinama tražili. 

Lakshmi Pradeep Chitta, glavni autor studije s Instituta Max Planck za istraživanje Sunčevog sustava kaže: "Picoflare mlazovi koje smo promatrali najmanji su i energetski najslabiji tip mlazova u solarnoj koroni koji prije nisu opaženi. Ipak, energetski sadržaj jednog picoflare mlaza koji živi oko 1 minutu jednak je prosječnoj energiji koju potroši oko 10.000 kućanstava u Velikoj Britaniji tijekom cijele godine." 

Chittin tim nastavit će pratiti koronalne rupe i druge potencijalne izvore solarnih vjetrova koristeći Solar Orbiter letjelicu. Osim prikupljanja podataka koji bi nam konačno mogli dati odgovore o strujanju plazme odgovorne za stvaranje polarne svjetlosti ovdje na našem planetu, njihova promatranja bi također mogla rasvijetliti zašto je sunčeva korona ili atmosfera puno toplija od površine Sunca.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->