Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.06.2017. 13:00

Prepoznavanje lica 

AI prepoznaje bol na licima ovaca

Znanstvenici razvili softver za prepoznavanje lica koji može otkriti bol kod životinja.

AI prepoznaje bol na licima ovaca

Životinje nam ne mogu reći kada ih nešto boli, pa njihovi vlasnici i veterinari moraju na neke druge načine otkriti da imaju problema sa zdravljem, a to ponekad može biti prekasno da bi se provelo uspješno liječenje. 

Znanstvenici Sveučilišta u Cambridgeu razvili su softver za prepoznavanje lica koji može otkriti kakvu bol trpi ovca i to samo tako da ju gleda.

Znanstvenici objašnjavaju da ovca koja osjeća bol izražava tipične facijalne izraze, a njihov AI sustav pod nazivom SPFES (Sheep Pain Facial Expression Scale) može vrlo točno otkriti o kojim se intenzitetima bolova radi te tvrde kako je računalo znatno brže, pouzdanije i jeftinije nego educiranje ljudi u prepoznavanju tih facijalnih signala.

Znanstvenici su računalo programirali za prepoznavanje facijalnih izraza pomoću iste tehnike koja se koristi u sustavima za prepoznavanje lica ljudi.

Prepoznavanje boli 2

Sustav započinje s detekcijom lica ovce, otkrivanjem orijentacijskih točaka i ekstrakcijom facijalnih značajki, a svaka od njih je povezana s određenom razinom boli.

Računalo je tako došlo u priliku klasificirati 9 različitih lica ovaca i otkrivati razine boli. Opća uspješnost je iznosila 67 posto u odnosu na dvostruku provjeru od strane stručnih veterinara. Stoga kažu da ovo nije savršeni rezultat ali ih vrlo ohrabruje u daljem razvoju sustava koji će se poboljšati s većom bazom podataka, a metoda će se moći primjenjivati i na druge životinje poput miševa, zečeva i konja.

Čitav znanstveni rad možete preuzeti na ovoj poveznici.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->