Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.05.2018. 14:04

Block 5 

VIDEO: Novo lansiranje Falcona 9 najvažnije za SpaceX

Elon Musk izjavio da je novo lansiranje bilo od najveće važnosti za SpaceX do sada.

VIDEO: Novo lansiranje Falcona 9 najvažnije za SpaceX

SpaceX je lansirao Falcon 9 raketu koja je u orbitu Zemlje dovela komunikacijski satelit Bangladeša Bangabandhu Satellite-1, a Elon Musk i ostali čelnici njegove svemirske tvrtke nisu skrivali oduševljenje zbog ovog lansiranja, koje je po njima, najvažnije u povijesti tvrtke.

Ako se pitate što je bilo tako posebno, obzirom da smo lansiranje Falcona 9 i vertikalno slijetanje prvog stupnja već vidjeli više puta, odgovor leži u posljednjoj inačici rakete pod nazivom Block 5. Ta inačica rakete dizajnirana je da postane doista višekratno iskoristiva, što znači da će se u svemiru naći najmanje 10 puta bez servisiranja, za razliku od dosadašnjih raketa koje su se koristile najviše do dva puta, a između letova su morale biti potpuno obnovljene

"Trebalo je 16 godina ekstremnih napora, mnoštvo iteracija i tisuće sitnih preinaka da dođemo do ovoga", izjavio je Elon Musk tijekom lansiranja. "Sve što trebate učiniti za novo lansiranje je napuniti raketu gorivom i ponovno je poslati u svemir. Raketa je zamišljena da se na taj način koristi najmanje 10 puta za redom, no mi vjerujemo da je Block 5 u stanju odraditi i 100 letova prije nego se pošalje u mirovinu".

Falcon 9 Block 5 će tako postati glavna raketa SpaceX-a za komercijalna lansiranja, koja će omogućiti učinkovita, sigurna i jeftina lansiranja u nižu orbitu Zemlje, a iduće bi godine trebala povesti u svemir i prve astronaute u novoj inačici Dragon kapsule.   

Čitavo lansiranje Bangabandhu Satellite-1 misije možete pogledati u ovom videu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->