Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.03.2019. 13:39

Mars Helicopter 

VIDEO: NASA s novim roverom na Mars šalje helikopter

Autonomni mini helikopter na Mars će stići u veljači 2021. godine.

VIDEO: NASA s novim roverom na Mars šalje helikopter

Sredinom iduće godine NASA planira lansirati novi Marsov rover, koji bi na površinu crvenog planeta trebao sletjeti u veljači2021. godine. NASA je sada potvrdila da će uz rover na Mars poslati i mali helikopter (Mars Helicopter) težine od samo 1,8 kg, kojim će se testirati mogućnosti letenja u tankoj Marsovoj atmosferi.

Ukoliko se helikopter pokaže uspješnim, to bi trebalo otvoriti potpuno nove mogućnosti robotskih istraživanja Marsa, koja su trenutno ograničena na kopnena vozila.

"Helikopteri otvaraju vrata nove vrste istraživanja Marsa", izjavio je Håvard Grip, vođa kontrole leta i aerodinamike u timu Mars Helicoptera tijekom nedavne prezentacije grupe FISO (Future In-Space Operations).

Jednog dana naprednije inačice tih letjelica će roverima služiti kao izviđači koji će mapirati teren kojim bi se trebali kretati, ili će samostalno vršiti istraživanja. NASA Mini Helicopter posjeduje komunikacijsku opremu, malu sunčevu ploču, punjive litij-ionske baterije, grijače koji će čuvati elektroniku u hladnim Marsovim noćima, te navigacijsku kameru. Helikopter nije opremljen znanstvenim instrumentima, ali posjeduje kameru visoke rezolucije. Nakon slijetanja na Mars biti će pričvršćen za rover oko dva mjeseca, nakon čega će ga poslati u prve kratke letove u trajanju od najviše 90 sekundi do visine od maksimanih 5 metara, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Kratki letovi će se provoditi na udaljenostima između 100 m i 1 km od rovera, a Marsov rover će služiti kao repetitor za komunikaciju između helikoptera i kontrole na Zemlji. 

Rover je već uspješno testiran u specijalnim komorama, u kojima je NASA simulirala uvjete na Marsu, no uspije li helikopter letjeti na Marsu, to će biti veliki uspjeh jer tamo atmosfera iznosi samo 12 posto Zemljine na razini mora. Stoga let tik iznad Marsovog tla predstavlja ekvivalent letenja na Zemlji na visinama od 30 km

Kako bi se stvorio dovoljan uzgon, Mars Helicopter posjeduje dva rotora dužine od 1,2 m, koji se vrte brzinom od 2.400 okretaja u minuti. NASA-ini inženjeri kažu da će ovo biti povijesni let poput prvog leta braće Wright motornim zrakoplovom na Zemlji 1903. godine i dodaju da je njihov avion letio samo 11 sekundi i prošao samo 37 metara, dok bi Mars Helicopter trebao letjeti znatno duže i dalje.    

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->