Nalazite se
  • Računala
  • VIDEO: AI oči vide umjesto slijepih i slabovidnih
Članak
Objavljeno: 06.02.2024. 12:12

AiSee 

VIDEO: AI oči vide umjesto slijepih i slabovidnih

Pristupačni gadget pokretan umjetnom inteligencijom omogućuje slijepim i slabovidnim osobama da prepoznaju objekte ispred sebe.

VIDEO: AI oči vide umjesto slijepih i slabovidnih

Kupnja namirnica uobičajena je aktivnost za mnoge od nas, ali za osobe oštećena vida prepoznavanje namirnica može biti zastrašujuće. Tim istraživača s Fakulteta računarstva Nacionalnog sveučilišta u Singapuru (NUS Computing) predstavio je AiSee, pristupačan nosivi uređaj koji pomaže osobama s oštećenjem vida da 'vide' objekte oko sebe uz pomoć umjetne inteligencije.

Osobe s oštećenjem vida svakodnevno se susreću s preprekama, posebice s identifikacijom predmeta koja je ključna i za jednostavno i za složeno donošenje odluka. Dok su otkrića u umjetnoj inteligenciji dramatično poboljšala mogućnosti vizualnog prepoznavanja, primjena ovih naprednih tehnologija u stvarnom svijetu i dalje je izazovna i sklona pogreškama.

AiSee gadget, koji je prvi put razvijen 2018. i postupno nadograđivan u razdoblju od pet godina, ima za cilj prevladati ta ograničenja korištenjem najsuvremenijih AI tehnologija.

1920_5dm43209cropped

Korisnik jednostavno treba držati predmet na glavi i aktivirati ugrađenu kameru kako bi snimio sliku objekta. Uz pomoć umjetne inteligencije, AiSee će identificirati objekt, a također će pružiti više informacija kada ih korisnik zatraži.

AiSee se sastoji od tri ključne komponente, 13 MP kamere, Vision Engine softvera koji hvata korisnikovo vidno polje i jedinice za obradu slike pokretane umjetnom inteligencijom koja omogućuje interaktivni sustav pitanja i odgovora.

Nakon što korisnik snimi fotografiju predmeta od interesa, AiSee koristi sofisticirane AI algoritme temeljene na oblaku za obradu i analizu radi identifikacije objekta, a korisnik također može postaviti niz pitanja kako bi saznao više o predmetu, kao što možete pogledati u ovom videu.

AiSee koristi naprednu tehnologiju prepoznavanja i obrade teksta u govor i govora u tekst za prepoznavanje objekata i razumijevanje korisničkih upita. Pokretan velikim jezičnim modelom, AiSee se ističe u interaktivnoj razmjeni pitanja i odgovora, omogućujući sustavu da točno razumije i odgovori na korisničke upite na brz i informativan način.

U usporedbi s većinom nosivih pomoćnih uređaja koji zahtijevaju uparivanje pametnog telefona, AiSee radi kao samostalan sustav koji može funkcionirati neovisno bez potrebe za dodatnim uređajima.

AiSee sadrži i slušalice koje koriste tehnologiju koštane vodljivosti, koja omogućuje prijenos zvuka kroz kosti lubanje. Time se osigurava da osobe s oštećenjem vida mogu učinkovito primati slušne informacije dok istovremeno imaju pristup vanjskim zvukovima, poput razgovora ili prometne buke.

Ovo je posebno važno za osobe oštećena vida jer zvukovi iz okoline pružaju bitne informacije za donošenje odluka, posebice pri navigaciji.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NUS Computing
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->