Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Podvodni generator blizu komercijalne primjene
Članak
Objavljeno: 02.02.2024. 17:23

WaveRoller 

VIDEO: Podvodni generator blizu komercijalne primjene

Četiri godine od postavljanja u Portugalu, generator energije na podvodne valove pokazao se učinkovitim.

VIDEO: Podvodni generator blizu komercijalne primjene

Među sustavima za dobivanje energije iz obnovljivih izvora možda vam je manje poznat projekt finske tvrtke e AW-Energy koja je razvila WaveRoller, podvodni generator koji sjedi na dnu mora i radi na valove.

Energija valova je najveći neiskorišteni obnovljivi izvor energije na planetu. Ukupni teoretski izvor energije valova u cijelom svijetu iznosi impresivnih 30.000 TWh godišnje, nadmašujući kombiniranu ljudsku potrošnju električne energije. Kad bi se ta energija mogla pravilno iskoristiti, to bi povećalo udio proizvodnje obnovljive energije i smanjilo oslanjanje na fosilna goriva.

Za razliku od nekih obnovljivih izvora, uvjeti valova su vrlo predvidljivi, što omogućuje operaterima mreže da ih prognoziraju danima unaprijed s izuzetnom točnošću. Očekuje se da će ova predvidljivost, zajedno s proširenom upotrebom pretvarača energije valova, osigurati do 10% energije EU do 2050. godine, smanjujući potrebu za pomoćnim generatorima na fosilna goriva.

wr1

Finska tvrtka AW-Energy uspješno je razvila WaveRoller tehnologiju koja pretvara energiju oceanskih valova u električnu energiju. Stroj radi u područjima blizu obale (otprilike 0,3-2 km od obale) na dubinama između 8 i 20 metara. Ovisno o uvjetima plime i oseke, uglavnom je ili potpuno potopljen i usidren za morsko dno, kao što možete vidjeti u ovom videu.

AW-Energy je 2019. godine postavio prvi komercijalni WaveRoller sustav u Portugalu, gdje je jedinica od 350 kW spojena je na mrežu 2019. godine, 800 m od portugalske obale u Penicheu.

wr2

Dvije godine kasnije izvučen je na inspekciju, kako bi se vidjelo kolika su oštećenja nastala od korozije izazvane morskom vodom, a AW-Energy je zadovoljan testiranjem koje mu je pomoglo u daljem razvoju sustava, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Od 2020. godine do danas tvrtka radi na projektu podržanom sredstvima Europske unije za prilagodbu WaveRollera i njegovih povezanih dijelova za serijsku proizvodnju, kao i za postavljanje u nizove od 10-24 WaveRoller jedinica. Ovi nizovi, nazvani WaveFarms, nalazit će se na morskom dnu između 8 i 12 metara dubine, ne dalje od 2 km od obale. 

Svaki WaveRoller je ocijenjen za 1 MW vršne proizvodnje energije, a u studiji iz 2023. objavljenoj na stranici američke vladine organizacije Renewable Energy saznajemo da se očekuje da svaki proizvodi između 624-813 MWh godišnje. 

Što se tiče cijene energije, WaveRoller je isplativa tehnologija, s LCoE-om (niveliranim troškom električne energije) od 100-150 američkih dolara po megavatsatu energije. 

Prema Matthewu Pechu, financijskom direktoru tvrtke AW-Energy, WaveRoller može isporučiti električnu energiju isplativije ​​nego drugi obnovljivi izvori energije i zadržati Europu na čelu inovativnih tehnologija obnovljivih izvora energije. 

Provedbom projekta WaveFarm, AW-Energy predviđa otvaranje 500 radnih mjesta tijekom sljedećeg desetljeća. Predviđa se da će implementacija WaveRoller tehnologije smanjiti 250.000 tona emisija CO2 do 2030. godine, dajući značajan doprinos prijelazu na održivo gospodarstvo. Osim toga, pokazalo se da WaveFarms sustavi nisu štetni za živi podvodni svijet, čak što više privlače riblje kolonije, što će koristiti i lokalnoj ribarskoj industriji.

Vezani sadržaji
Ključne riječi AW-Energy
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->