Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.06.2012. 16:53

Europatrade 

Inspekcija trgovina: Europatrade

Otišli smo razgledati dućan jednog od veterana prodaje multimedije i bijele tehnike.

Inspekcija trgovina: Europatrade

Kada su u pitanju veterani prodaje multimedije i bijele tehnike, Europatrade definitivno spada u starosjedioce na domaćem tržištu. U 22 godine postojanja, Europatrade je kao lanac maloprodajnih trgovina pokazao konzistentnost. Zašto je Europatrade uspio, a recimo, nekadašnji divovi kao što su bili HGspot i Vemil nisu? Pretpostavljamo da je tajna Europatradea ta, da jednostavno nisu ulazili u megalomanske projekte bez jasne vizije, već su se držali dobro utabanog plana. I, koliko možemo vidjeti, uspjeli su. Prevladali su krizu. Prevladali su dolazak shopping centara i nove, opasne konkurencije u obliku Technomarketa, kao i ekspanziju određenih veterana (Elipso i Mikronis) i pojavu nekih novih klinaca (Ecos).

Mogli bismo reći da je Europatrade uvijek nekako ostao "prizemljen", ali u pozitivnom smislu. Iako je na tržištu grada Zagreba i zagrebačke županije tržište računalima, multimedijom i bijelom tehnikom relativno dobro razvijeno, Europatrade je uspio pronaći svoju nišu i u njoj se uspješno zadržati. Naravno, ostaje  vidjeti što će donijeti budućnost, no kako trenutno stvari stoje, iz našeg, promatračkog stajališta, očito je da im dobro ide. Upravo smo zato za potrebe ovomjesečnog Undercovera odlučili posjetiti Europatrade, vrlo značajnu, zapaženu i zanimljivu trgovinu multimedijom.

Na dalekom istoku

Kako bi došli do Europatrade maloprodajne trgovine, a nalazite se u Zagrebu, zapravo nije potrebno uopće mnogo putovati. Dvije trgovine nalaze se u samom centru grada. No, mi smo odlučili posjetiti onu s velikom ponudom. Dakako, Europatradeove trgovine nalaze se i van Zagreba, i to u Rijeci i Splitu, no mi se, kao i za svaki Undercover dosad koncentriramo isključivo na Zagreb i njegovu bližu okolicu. Ovim putem iskorištavamo priliku odgovoriti upitima čitateljima hoćemo li početi posjećivati trgovine i u ostatku Hrvatske: čuli smo vaš upit, i ta je tema u razmatranju.

Sve u svemu, mi smo posjetili Europatradeov maloprodajni centar na dalekom istoku Zagreba, na Slavonskoj Aveniji, kod Sesveta. Iako je Europatradeova trgovina poprilično dislocirana od grada, očito je da nisu bez razloga odabrali baš tu lokaciju, jer se sjevernije nalazi još jedna njihova trgovina, tako da se izgleda radi o isprobanom i uspješnom receptu.

Do trgovine je prilično jednostavno doći posjedujete li osobni automobil. Sve što trebate činiti jest voziti po Slavonskoj Aveniji, te ukoliko putujete iz Zagreba, trebat će vam oko 20 minuta do pola sata, ovisno o vašim vozačkim navikama.

Kada smo stigli pred trgovinu, primijetili smo da se radi o zgradi prilično modernog izgleda; poput kakvog mini šoping centra. S desne strane je stajao i službeni servis. Sve u svemu, prilično impozantno sređeno zdanje. Naposljetku smo i ušli u Europatrade trgovinu.

Undercover-Europatrade-2

Samsung, LG i Sharp

Europatrade je uvoznik za Samsung, LG i Sharp uređaje za hrvatsko tržište, a takav im je i asortiman. Prije no što smo stupili u kontakt s osobljem, kao i uvijek smo prošvrljali trgovinom kako bismo vidjeli koliko je obraćena pažnja na uređenje interijera, kako su artikli posloženi i označeni i generalno koliko je sve to pristupačno kupcu. Europatrade je generalno većinu toga dobro odradila, osim eventualno lokacije za kućna kina i poneke TV uređaje koji su bili nekako "zabačeni" na desnoj strani trgovine, na policama između multimedije i bijele tehnike. Urednost je isto tako mogla biti na nešto većoj razini. Dobro je pokazati što više uređaja, ali primjerice LG-jevi TV uređaji su djelovali poprilično nabacani na policama, tako da je cijela stvar izgledala pomalo neuredno. No, što se tiče oznaka i cijena na artiklima, nemamo što negativno poručiti; sve je bilo vrlo korektno.

Gdje je nestao smartphone

Ipak, ono što nam nije bilo jasno – gdje su smartphone uređaji? Na postolju između polica gdje stoje Samsungovi i LG-jevi TV uređaji nalazilo se tek nekoliko smartphone uređaja, i to sve mahom prošle i pretprošle generacije. Veliki upitnik nad glavom, no to smo odlučili ostaviti za komunikaciju sa službenikom.

Naposljetku, za pultom su stajali službenik i službenica, a nas je službenica pitala trebamo li pomoć. Odgovorili smo potvrdno, i tada smo počeli: "Da, hvala što pitate. Naime, na raspolaganju imam određeni budžet i htio bih kupiti novi TV uređaj, no pošto nisam baš tako upoznat s tim novim tehnologijama, pitao bih vas, što je bolje 3D TV ili ovi Smart TV uređaji?" Službenica nam je rekla da svaka od tehnologija nosi svoje, no da u ponudi imaju TV uređaje koji su ujedno i 3D i Smart. Mi smo ipak odgovorili da nismo baš tako impresionirani 3D tehnologijom jer smo je vidjeli u kinu i nije baš tako spektakularna kako je prikazuju u promidžbenim porukama, tako da smo službenicu zamolili da nam pokaže isključivo Smart TV uređaje koje imaju u ponudi.

Službenica je krenula od Samsungovih Smart TV uređaja, te objašnjavala kako su Samsungovi uređaji dosta skuplji od primjerice LG-jevih uređaja iste namjene, s napomenom da je u slučaju Samsunga viša cijena isključivo zbog branda, te da iz tog razloga preporučuje primjerice LG. Vrlo pohvalno. Službenica kupca nije navodila na skuplji proizvod, već je direktno upozorila kako sličnu kvalitetu može ponuditi drugi brand za nižu cijenu.

Službenica nas je uputila i na Sharpove TV uređaje, te nam predstavila nekoliko njihovih rješenja, s naglaskom na TV uređaj s četiri boje, odnosno osim RGB (Red Green Blue) dodana je i žuta (Yellow), odnosno Y.

Nakon što smo razgledali Sharpova rješenja, vratili smo se LG-jevim TV uređajima za koje nam je službenica objašnjavala kako nude odličan omjer cijene i kvalitete, a u odnosu na Samsung su i cjenovno pristupačniji. Naposljetku smo službenicu zamolili ako nam može zapisati uređaj koji nam je pokazivala, a ona nam je u cijelom katalogu LG-jevih proizvoda označila model LV5590, 42 inčni Smart TV uređaj bez 3D tehnologije, za pristupačnih 5.599 kn, odnosno baš ono što smo tražili.

Slab izbor smartphone uređaja

Kada smo napokon završili informativni razgovor sa službenicom, pitali smo, onako "čisto usput" koje sve smartphone uređaje imaju u ponudi. Na našu žalost, imali su tek nekoliko Samsungovih smartphone uređaja, i to bez Galaxy S II u ponudi. "Najnoviji" smartphone u ponudi bio im je Nexus S, koji spada u pretprošlu generaciju smartphone uređaja baziranih na Android OS-u. No, razlog tome jest što u toj poslovnici u kojoj smo bili u ponudi nisu imali nešto novije. Tražite li Galaxy S II, potrebno je otići u poslovnicu u Gundulićevoj ulici u Zagrebu.

Dojmovi - OK

Od veterana kao što je Europatrade očekivali smo mnogo, a dobili smo "OK" dojam. Kada kažemo da je nešto "OK", tada mislimo da je sve korektno, ali da je moglo bolje. Nemamo ništa protiv ponude u trgovini, uljudnosti i stručnosti osoblja, no zato imamo primjedbe na ponudu i na urednost interijera.

Naime, malo je paradoksalno da uvoznik za Samsung, LG i Sharp ima daleko slabiju ponudu u odnosu na trgovinu sličnog kalibra, kao što je recimo Ecos. Dodajmo tome i pomalo neuredan izgled polica i postolja za artikle, Europatrade bi trebao nešto učiniti po tom pitanju. Također, primijetili smo kako i cijene dostave, među kojima nema besplatne varijante, i nisu baš tako niske. Primjerice, kupite li uređaj mase iznad 50 kg  (što može biti hladnjak, perilica za suđe ili rublje itd.), stajat će vas 188 kn, pa sve do 215 kn (ako je artikl težak 150 kg).

Ipak, Europatrade je sasvim solidno odredište za kupnju na kojem vas neće dočekati nestrpljivo, nerazumno ili nestručno osoblje.

OCJENA: 7/10

Objavljeno u časopisu Vidi br. 192.Vezani sadržaji
Ključne riječi Samsung LG Sharp Europatrade
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->