Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.04.2012. 16:46

Svijet Medija 

Stres test trgovina: Svijet Medija

Posjedovati trgovinu vrlo dobre ponude kvalitetne tehničke robe i spojiti je s nezainteresiranim osobljem nikako ne može rezultirati dobrim dojmom.

Stres test trgovina: Svijet Medija

Problem mnogih trgovina jest što imaju poteškoća pri balansiranju kvalitete svoje usluge. Dok neke trgovine nude izvrstan ambijent, kaskaju primjerice pri ponudi ili stručnosti osoblja, s druge strane neke trgovine s odličnom ponudom iste te uređaje postavljaju u vrlo neurednom prostoru pa se kupac u takvim situacijama ne osjeća pretjerano ugodno. No, opet, ti su dojmovi i individualne prirode.

Svejedno uđete li u trgovinu vrlo dobre ponude sa primjereno uređenim ambijentom i susretnete totalno tromo i nezainteresirano osoblje, zapitate se kako je moguće da takva trgovina još uopće postoji. No, nakon što smo posjetili Svijet Medija, shvatili smo kako takve trgovine doista egzistiraju. Što smo vidjeli, doznali i s čime smo se suočili, pročitajte u novom izdanju naše ekspedicije "pod krinkom".

Dobra i jednostavna dostupnost

Trgovine Svijeta Medija smjestile su se na nekoliko lokacija u Zagrebu, a mi smo odlučili posjetiti onu s PC, gaming i multimedijalnom opremom lociranu u u zagrebačkoj Dubravi. Trgovina Svijeta Medija smjestila se u Koledinečkoj ulici pokraj tržnice te je upravo zbog tako frekventnog mjesta do tamo i jednostavno doći; kako automobilom tako i javnim prijevozom. Idete li javnim prijevozom morat ćete se malo prošetati od stanice, a ukoliko idete vlastitim automobilom moguće se parkirati gotovo direktno ispred trgovine zahvaljujući parkirališnim mjestima. Ukoliko su na toj lokaciji doduše sva parkirališna mjesta zauzeta (što je velika vjerojatnost, zbog tržnice), na raspolaganju imate ogromno parkiralište centra Kaufland sa suprotne strane ulice, kod kojeg slobodno možete ostaviti auto i nitko vam neće prigovarati.

Dobra dostupnost trgovine uvijek je veliki plus, a zbog čega ima veliku šansu za dobru posjećenost, no naravno to nije uvijek i garancija. Primijetili smo kako se i HGspot smjestio nešto malo dalje od Svijeta Medija, što stvara dobru dozu konkurencije. Podsjetimo kako je HGspot promijenio poslovnu strategiju i počeo se usmjeravati strategiju manjih trgovina na više lokacija negoli na velike centre, no to je sada druga strana priče. Spomenuli smo konkurenciju. Odlučili smo provjeriti je li uopće utjecala na Svijet Medija i njihovo osoblje.

Dobar izbor, manje dobar ambijent

Pri ulasku u trgovinu Svijeta Medija primijetili smo sasvim dobar izbor robe na policama, no ukupan dojam interijera nije nas pretjerano oduševio. Posvećenost estetetici gotovo ne postoji, ali taj dojam prebija dobra ponuda u koju smo se ovdje uvjerili čim smo prošvrljali trgovinom i detaljnije je razgledali.

S jedne strane LCD i plazma televizori, s druge strane veliki izbor PC opreme, a s treće strane velika polica s igrama za konzole i PC, pokraj kojih je stajalo i nekoliko konzola. No koliko smo primijetili nisu bile izložene sve konzole. Jednako tako, niti svi artikli nisu bili označeni u potpunosti, a neki uopće. Naznaka šlampavosti.

Nakon razgledavanja trgovine, zaputili smo se prema prodavačima koji su stajali iza pulta; točnije prema trojici njih. Morali smo doduše pričekati prodavače da završe diskusiju s kupcem koji se, koliko smo uspjeli primijetiti pokušao izboriti za nekakav popust, no nije ga dobio. Nakon nekoliko minuta prepucavanja, kupac se preselio jednom od prodavača kako bi mu zapakirao i naplatio kupljene artikle i tada smo namjeravali zagnjaviti slobodan dvojac prodavača. No, nismo baš dobili ono što smo očekivali.

svijet-medija

Prebacivanje loptice

Jednom od njih prišli smo uz rečenicu: "Dobar dan, ovako, nadam se da ćete mi moći pomoći. Naime, na raspolaganju imam budžet od oko 5.000 kn i trenutno se troumim između kupnje TV-a, konzole ili računala, no kupio bih samo jedno od toga, pa možete li mi pokazati neke od svojih artikala koji bi spadali u taj cjenovni rang?" Prodavač nije oklijevao ni sekunde i rekao je kako bi mi za to mogao pomoći njegov kolega koji je već bio zatrpan do glave s pakiranjem i naplaćivanjem robe koje su uzeli kupci.

Pomalo začuđeno smo rekli da ćemo pričekati. I tako smo čekali. I čekali. I čekali. Prodavač i njegov drugi kolega i dalje su bili slobodni i doslovce nisu radili apsolutno ništa, dok je njihov treći kolega bio poprilično zaposlen. Osjećali smo se kao da gledamo neku od onih loših američkih komedija.

I tako smo oko 20 minuta "razgledavali" izbor u trgovini sve dok onaj zaposleni kolega koji je očito radio čitav dio posla, nije postao slobodan. Prodavaču smo prišli istom onom rečenicom kao i njegovom kolegi, no kada smo mu rekli da nam malo pokaže artikle, kao da je malo oklijevao, odnosno kao da mu je bilo pomalo čudno što ga tražimo da nam pokaže artikle.

Sve u svemu, prodavač nas je prvo odveo do vitrine s prijenosnim računalima gdje nam je pokazivao Toshibin laptop s Intelovim Core i5 procesorom.

Pitali smo ga imaju li procesore s onim novim "Sandy Bridge" procesorima, prodavač je djelovao kao da nema pojma o čemu govorimo i naposljetku smo dobili odgovor da "ne zna". Također smo ga pitali nude li mogućnost slaganja računala iz komponenti, na što smo dobili pozitivan odgovor, no ne i nekakav katalog, već isključivo samo informaciju da komponente možemo pogledati na službenoj web stranici.

Posjet HDTV odjelu bilo je nešto uspješnije. Prodavača smo pitali može li preporučiti neki TV uređaj do 5.000 kn. Nakon postavljanja pitanja, prodavač nije puno oklijevao i odveo nas je do LG-jevog LCD TV uređaja dijagonale 105 cm. Prodavača smo pitali drže li one LED televizore i po čemu su oni drugačiji od klasičnih LCD TV uređaja. Prodavač je rekao da su tanji i imaju bolje pozadinsko osvjetljenje, no kada smo ga pitali što bi on odabrao kad bi primjerice on za sebe uzimao TV, rekao je da bi definitivno uzeo ovaj LG-jev pošto je jeftiniji, veći, a njemu osobno debljina samog uređaja ne igra neku veliku ulogu. Vrlo pozitivno.

Naposljetku, na pitanje koju bi konzolu preporučio, prodavač je rekao da bi predložio PlayStation 3 konzolu zbog Blu-ray playera, ali da drže i stare i nove Xbox 360 konzole.

Ukupni dojam: loše

Pri završetku posjete Svijetu Medija prodavaču smo rekli da taj tren ne bi uzeli ništa, već da bi još malo razmislili. Prodavač nam je dao svoju vizitku na kojoj je napisao i web stranicu na kojoj možemo pogledati cjelokupnu ponudu Svijeta Medija. No, kako zaokružiti cjelokupni dojam našem posjetu "pod krinkom" u Svijetu Medija? Svijet Medija, naime raspolaže vrlo dobrom ponudom artikala; kako multimedije i gaming opreme, tako i raznovrsne i bogate PC opreme. Što se tiče estetskog dojma, ovdje nemamo baš mnogo pohvala iz razloga što trgovina u Dubravi djeluje kao da je složena "prošli tjedan", no s obzirom na dobru ponudu, taj dio i nije nužno toliko loš.

No, totalna nezainteresiranost, sporost, tromost i inertnost prema kupcu, kao i prebacivanje loptice na vidno prilično zaposlenog kolegu, u potpunosti je narušila ukupni dojam i iskreno se nadamo da će prodavači trgovine Svijeta Medija u zagrebačkoj Dubravi ubuduće obratiti nešto veću pozornost bilo kojem kupcu u bilo kojem trenutku. Bez obzira jesu li određeni artikli u njihovom "rajonu" ili ne.

Naravno, svatko može imati loš dan i biti manje motiviran za posao, no ovakav pristup kupcu i odnos prema svojim kolegama neprihvatljiv je  za bilo koju trgovinu, odnosno trgovački lanac. Nadamo se da ćete vi imati više sreće i dobiti veću pozornost prodavača pri posjetu Svijetu Medija. U svakom slučaju za popravnu ocjenu kod nas, trebat će pričekati neku sljedeću priliku.

OCJENA: 5/10

Objavljeno u časopisu VIDI br. 183

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->