Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.04.2012. 09:21

HGspot 

Stres test trgovina: HGspot

HGspot se našao u velikim financijskim problemima, pa zatim i u stečaju iz kojeg se nedavno izvukao i krenuo ispočetka.

Stres test trgovina: HGspot

Nakon nemilih događaja i ponovnog oživljavanja HGspota,  odlučili smo provjeriti kako je taj restart utjecao na trgovinu, ali i na samo osoblje

Dobro se sjećamo kada je na HGspotovoj službenoj web stranici još davno, dok su još bili samo kvartovska trgovina, stajala obavijest kako je na mjestu njihove nove lokacije u tom trenutku bila jedna ogromna rupa. Radi se, naravno o lokaciji današnjeg HGspotovog sjedišta, a ujedno i centralne trgovine smještene u Utrinama, u Novom Zagrebu.

Doduše, zbog nekih megalomanskih zamisli uprave, HGspot je u posljednjih nekoliko godina stvorio i ogromnu financijsku rupu, a daljnja egzistencija tog nekadašnjeg ponosa hrvatske ekonomije bila je neizvjesna. Situacija je bila još više neizvjesna kada je tvrtka nedavno ušla u ralje stečaja, no iz njega se uspješno i izvukla. HGspot, s novom strategijom i novim vizualnim identitetom ponovno je u igri, a mi smo odlučili za vas provjeriti je li im usluga zakržljala, te koliko su im zaposlenici strpljivi prema jednom totalnom bedaku za kompjutere. 

Veš mašine out, računala in 

Dakle, vjerujemo kako je mnogima od vas zasigurno poznato da se u HGspot, koji je u začecima bio isključivo trgovina računalima i računalnom opremom, moglo otići po bijelu tehniku i srodne kućanske aparate, ali i po računala i računalnu opremu koja se prije HGspotovog kraha činila sporednom kada biste ušli u trgovinu, što je ujedno bio i jedan od glavnih razloga financijskog kraha.

No, stvari se mijenjaju. HGspot ima novi vizualni identitet, i totalno novu strategiju kojom se usmjeravaju prema mlađoj populaciji. Doduše, to su sve manje-više stare vijesti, a novije vijesti jesu da se HGspot u međuvremenu našao u stečaju, te bio primoran zatvoriti sve trgovine, a nedavno je ponovno otvorio vrata u Utrinama, Vinkovcima i Splitu.

Tako smo se uputili prema Utrinama do kojih je prilično jednostavno doći i autom i javnim prijevozom, tako da nemate brige oko tog aspekta. Jedino je malo problematično pronaći parking ukoliko idete vlastitim automobilom, no ispred same trgovine postoji nekoliko mjesta rezerviranih za kupce. Ukoliko to ne upali, možda ćete imati više sreće s pronalaskom mjesta negdje u kvartu.

Glede samog vizualnog dojma kada smo došli ispred zgrade, priznajemo da izgleda prilično dobro. Zgrada je "presvučena" HGspotovim vizualima i "vrckavim" grafičkim motivima koji poručuju ono što HGspotova strategija želi, orijentacija prema mladima.

HG-Spot-2

S Windowsima ili bez? 

Nakon što smo ušli u trgovinu, kao što svaki put radimo odlučili smo malo prošetati prostorom kako bismo stekli dojam o ambijentu, ali i bacili oko na artikle ne bismo li na taj način primijetili nedostaje li kojima popratni opis i cijena. Što se ambijenta tiče, glavni i, koliko smo primijetili, jedini dio trgovine pripao je prizemlju na kojem se nalaze generalno svi izloženi artikli uključujući desktop i laptop računala, tableti, TV prijemnici, računalna oprema i komponente itd. Izbor djeluje prilično široko, prostora u trgovini ima i nama je to bilo sasvim dovoljno kako bismo ambijent ocijenili vrlo dobrim.

E sada, kada su u pitanju izloženi artikli i njihove oznake i cijene, ovdje smo naletjeli na neke nepravilnosti. Dok je većina artikala korektno označena, nekoliko njih uopće nije imalo ni oznaku, ni cijenu, a poprilični broj oznaka za artikle bio je nekako nezgrapno smješten u svoje plastične stalke, tako da uopće niste ni mogli vidjeti opis ni cijenu, već ste morali uzeti stalak u ruke, izvaditi papir s opisom i tada pročitati o čemu se radi. Nekome se to jednostavno ne da.

No, zato je tu osoblje. Kada smo prošvrljali trgovinom, uhvatili smo pažnju jednog službenika: "Dobar dan. Ovako, mogu li vas zagnjaviti na nekoliko minuta? Naime, već godinama radim na nekakvom prastarom računalu i definitivno bih trebao kupiti nešto novo, no pošto nisam baš pretjerano upućen u te kompjutere, možete li mi molim vas pomoći?". Službenik je odgovorio potvrdno, i pitao nas je kakav nam je budžet, a mi smo rekli kako zapravo gledamo nekakav laptop do cca 3500 kn. Da ne bude zabune, danas se može naći doista dobrih laptopa za tu cijenu, što smo i mi znali i upravo smo zato, prije no što smo ovo pitanje postavili HGspotovom službeniku dobro razgledali ponudu, te promatrali kamo će nas službenik navoditi.

Službenik je tako počeo s malo skupljim laptopima, pa s malo jeftinijim, pa nam je objašnjavao kako su eMachines zapravo Acer, te kako je Acer sada eMachines laptopima podario novo, snažnije kućište, i u biti službenik nas je rešetao informacijama kojima bi definitivno pokušao navući totalnog laika za računala kako bi kupio neki laptop. I, bili smo u pravu kada smo prethodno dobro pogledali ponudu.

Onaj laptop koji nam je zapeo za oko službenik je konstantno izbjegavao, sve dok ga nismo "povukli za rukav" i pitali ga što je s tim laptopom. Radilo se o jako dobrom Acerovom prijenosnom računalu, Aspire 5552 s Athlon II X2 procesorom, 3 GB DDR 3 radne memorije, 500 GB prostora na tvrdom disku itd., i sve to za 3199 kn. Razlog izbjegavanja tog laptopa? Nije dolazio s Windows operativnim sustavom koji inače stoji, naglasio je službenik, oko 950 kn. Naravno, logično je da ćete laiku prodavati laptop s operativnim sustavom kako se ne bi morao zafrkavati i kupovati zasebno (ili pitati prijatelja za pomoć), no ukoliko već drže laptope bez Windows OS-a, zašto ne predložiti kupcu da kupe onakvog Acera, a da prijatelja zamole za pomoć pri instalaciji Windowsa, drivera itd.?

No dobro, nakon kakve-takve impresije, skrenuli smo priču na desktop računala. I nismo se baš dobro proveli. 

Celeron? SSD? 

Završivši priču s laptopom, odlučili smo se preseliti na dekstop računala i službenika smo pitali imaju li kakvo desktop rješenje, čak i ukoliko bismo investirali nešto više novaca u to. Službenik nas je odveo do stola s desktop računalima i govorio kako imaju jedno dobro računalo za relativno malu cijenu, no nakon što smo došli do stola otkrio je kako je računalo prodano. Tada je tražio alternative i zastao je na računalu koje uz ostale komponente nudi i Intelov – Celeron procesor. Kada smo shvatili da čovjek ozbiljno misli, nismo više s njime imali namjeru imati posla, te smo ga pitali može li se u HGspotu složiti računalo od komponenti, na što nas je uputio na dva službenika koji stoje iza pulta.

Kada smo došli za pult, službeniku smo na isti način objasnili situaciju kao prethodno i njegovom kolegi, no ovoga puta smo rekli kako imamo budžet od cca 6.000 kn. Na pitanje može li takvo računalo, za generalnu uporabu trajati više godina, službenik je gestikulacijom rekao "ma kako da ne". Nakon nekoliko minuta službenik nam je počeo objašnjavati što bi stavio u računalo: "Gigabyteovu odličnu matičnu ploču, SSD disk koji vam sustav diže u roku od nekoliko sekundi, tvrdi disk od terabajta, grafičku karticu Radeon 6790, OCZ-ovo napajanje, Thermaltakeovo super kućište i Intelov Core i3 procesor".

Nakon što nam je izrecitirao komponente, pravili smo se, naravno kao da je sve super, no u sebi smo razmišljali – pa je li ovaj normalan? Zašto Samo Core i3? Zašto pobogu SSD i terabajtni tvrdi disk? Pazite cijene: SSD disk – 650 kn. Terabajtni tvrdi disk – 400 kn. 400 kn! Halo, pa što će ikome pobogu još SSD disk za 650 kn?! Najskuplji Core i3 procesor u HGspotovoj ponudi stoji 1030 kn, a radi se o dvojezgrenom procesoru. Oduzmite SSD i umjesto ovih 1030 kn platite 1308 kn i imate Core i5 s četiri jezgre. Za još 300 kn imate bolju grafičku karticu. Ogromna greška. 

Oprezno s kupovinom 

HGspot je ponovno otvorio vrata i iskreno im čestitamo na tom pothvatu i doista se nadamo da ih više nikada neće trebati zatvarati. No, tu se pojavljuje drugi problem, a taj je u osoblju. Osoblje je vrlo uljudno, no kada se predstavite kao totalni bedak za računala, stekli smo dojam kao da vam žele uvaliti ono što vam ne treba. Upravo zato vjerujemo da je i vrlo stručno. Ili ipak nije? Primjer za to jest slabiji, a skuplji laptop s Windowsima, Celeron u gotovom desktop računalu, a šećer koji dolazi na kraju jest Core i3 i SSD disk u računalu za 6000 kn.

Stoga, poznajete li nekoga tko ne poznaje računala poput vas, ili sami niste na "ti" s računalima, povedite sa sobom prijatelja koji ima znanje jer možete biti preveslani. Pogotovo u ovo vrijeme kada svi mi s budžetima moramo vrlo oprezno. 

OCJENA: 6/10 

Objavljeno u časopisu VIDI br. 184Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->