Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.06.2011. 15:35

ECOS 

Stres Test trgovina: ECOS

Lanac trgovina Ecos razmješten je na 11 lokacija širom Hrvatske.

Stres Test trgovina: ECOS

Za ovo smo izdanje posjetili trgovinu Ecos i provjerili je li utjecaj konkurencije povećao ili smanjio trud i entuzijazam prema kupcima.

Jednostavna dostupnost

Lanac trgovina Ecos svoje je trgovine smjestio na 11 lokacija u Hrvatskoj, pritom s najviše trgovina u Zagrebu. Mi smo posjetili Ecosovu najveću trgovinu smještenu u Jankomiru, u ulici Velimira Škorpika. Do trgovine je relativno jednostavno doći budući da je Jankomir prilično dobro cestovno povezan; kako preko Zagrebačke avenije i autoceste s jedne strane tako i preko cesta koje vode iz Podsuseda i Gajnica. Jankomir je s ostatkom grada povezan i javnim gradskim prijevozom, stoga želite li doći do komercijalnog centra u Jankomiru, u kojem su smješteni i King Cross, Bauhaus, Baumax, Kika, Ecos itd. ne morate posjedovati osobni automobil.

Ecos Iggy-1

Trgovina Ecos nudi specijaliziran parkirališni prostor za kupce, stoga idete li u kupnju ili pak samo u izviđanje postoji velika vjerojatnost da ćete pronaći mjesto za parkiranje. Ako ništa drugo, možete se parkirati pored nekih trgovina u blizini i nakon što ste obavili kupnju, otići po automobil i stati pored Ecosa kako bi utovarili robu.
Sve u svemu, parkirali smo i krenuli prema trgovini. Na ulaznim staklima bili su zalijepljeni plakati o akcijskoj prodaji prijenosnog računala, o čemu smo također namjeravali porazgovarati s osobljem.

Prilikom ulaska, već kod ulaznih vrata jedan nas je službenik pitao može li nam pomoći, no odlučili smo malo prošvrljati trgovinom za eventualne pogreške pri označivanju artikala, ali i kako bi bacili pogled na uređenje interijera koje je uvijek vrlo važno za trgovine multimedijom.

LED TV u prvom planu

Ecos je u posljednjih nekoliko mjeseci počeo s profiliranjem vlastitog branda i prema informatici, što su demonstrirali marketinškim akcijama putem kataloga koje su dijelili po rezidencijalnim zgradama. Prvo što smo učinili ulaskom u prostore trgovine jest pogledali urednost i ambijent koji su vrlo dobri, a i bacili pogled na opise artikala i koliko smo imali priliku vidjeti, svi su artikli vrlo dobro i dovoljno detaljno označeni, što naravno istovremeno ne znači da je i osoblje u jednakoj mjeri stručno. To smo odlučili provjeriti nakon što smo došli do Samsungovih LCD televizora prilikom čega nas je jedan od službenika odmah primijetio te se izdvojio od svojih kolega s kojima je razgovarao.
Službenik je stao pokraj nas jer je primijetio da promatramo TV uređaje te pitao može li nam pomoći, na što smo odgovorili potvrdno te rekli kako planiramo kupiti novi LCD televizor. Službenik nam je automatski skrenuo pogled na LED LCD televizore, što je vrlo inteligentno jednostavno iz razloga što su LED LCD TV uređaji prilično skuplji od "običnih" LCD uređaja. Službenik nas je pitao koliku dijagonalu zaslona tražimo, na što smo odgovorili kako razmišljamo o dijagonali između 82 i 94 cm. Nakon toga nas je pitao s koje udaljenosti namjeravamo gledati TV, a mi smo odgovorili s otprilike tri metra udaljenosti.

samsung_multisystem_led_tv

Službenik je na to dodao kako bi nam u tom slučaju bio sasvim dovoljan zaslon dijagonale 82 cm. Nakon toga nas je malo upoznavao s nekim modelima LED LCD TV uređaja, a mi smo ga pitali da nam objasni što su to LED LCD TV uređaji jer nam "nije jasna" razlika između LED i običnih LCD televizora. Na to smo dobili odgovor kao i u ostalim trgovinama u kojima smo postavili isto pitanje: pozadinsko osvjetljenje koje generiraju LED diode boje na zaslonu čini vrlo realističnima, što doista i odgovara opisanoj tehnologiji. Na pitanje može li se to postići podešavanjem kontrasta u postavkama, službenik je odgovorio da ne može, što je također točno, no spomenuta tehnologija LED dioda pretjerano povisuje cijenu uređaja, bez dovoljno dobrog argumentiranog razloga.
Kada smo dovoljno čuli o LED LCD TV uređajima, službenika smo pitali imaju li u ponudi obične LCD televizore, na što nam je ukazano na ponudu LG televizora.
Dobili smo ono što smo i očekivali. Za nešto više od 4000 kn možete dobiti "običan" i vrlo kvalitetan FullHD LCD TV uređaj dijagonale veće od 100 cm, dok biste morali potrošiti 1000 kn više ukoliko želite LED LCD TV, ali dijagonale od tek 82 cm.
Kada smo dovoljno ispitali službenika, pitali smo ga imaju li i one 3D TV uređaje, no odgovorio je da trenutno nemaju takvih na skladištu. Ipak, službenika smo pitali što on misli o 3D TV uređajima, isplate li se trenutno i bi li on pričekao još neko vrijeme da primjerice za sebe kupuje takav TV, na što smo dobili odgovor da se 3D TV trenutno zasigurno još ne isplati i da bi on definitivno još pričekao za kupnju. Pohvalno.

Ima i informatike

Osim multimedije i audio i video uređaja, Ecos u svojoj ponudi također nudi i informatičku operemu. Koliko smo uspjeli vidjeti, naći ćete tipkovnice, printere, prijenosna računala i gotove konfiguracije. Službenika odgovornog za informatički odjel pitali smo imaju li u ponudi još uvijek ono prijenosno računalo koje stoji na plakatu na staklu pri ulazu u trgovinu, no rečeno nam je da je akcija istekla te da je prijenosno računalo prodano dan prije negoli što smo mi posjetili Ecos.

Službenika smo potom pitali imaju li u ponudi nekakvo snažnije prijenosno računalo namijenjeno obradi video materijala; po mogućnosti s Intelovim Core i procesorom. Službenik nam je pokazao Toshibin laptop s Intelovim Core i5 procesorom, 4 GB radne memorije i ostalim solidnim specifikacijama, no to nam je bilo manje bitno iz razloga što smo službenika, onako, "usput" željeli upitati imaju li u ponudi prijenosna računala s novim Intelovim Sandy Bridge procesorima. Podsjetimo se, kada smo to pitanje postavili službeniku u ranijem posjetu specijaliziranoj trgovini za prijenosnike, nije imao pojma o čemu uopće govorimo.

asus-u36s-angle

No, službenik u Ecosu je rekao kako laptope sa Sandy Bridge nažalost nemaju te kako nije siguran ni kada će ih dobiti, no ukoliko želimo, mogu se naručiti. Napomenuo je kako Ecos zapravo nije trgovina kojoj je informatička oprema primarna djelatnost, stoga nas je zamolio za razumijevanje.
Sve u svemu, službenik u trgovini koja generalno nije ni toliko jaka informatičkom opremom, niti joj je to primarna djelatnost, pokazao je znatno bolju upućenost u aktualne tehnologije, negoli službenik u trgovini upravo specijaliziranoj za prijenosna računala, i to bi mu znanje trebalo biti imperativ.
Doduše, Ecos u svojoj ponudi nudi i Feniksove gotove gaming konfiguracije, što je očito dio određene suradnje dviju trgovina.

OCJENA: 8/10

Objavljeno u časopisu Vidi br. 182, svibanj 2011.


Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->