Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.07.2018. 13:21

5G u Hrvatskoj 

Vipnet ostvario najveću brzinu u Hrvatskoj ikada

Demonstrirane su prve 5G bazne postaje i korisnički terminali s brzinama od 20 GB/s.

Vipnet ostvario najveću brzinu u Hrvatskoj ikada

Vipnet je održao novu demonstraciju 5G tehnologije i pokazao na koji će način nove tehnologije građanima učiniti život jednostavnijim. Prilikom demonstracije prvi puta je pokazana potpuno funkcionalna 5G radio oprema koja u osnovi ne traži od korisnika  da traži signal, već, kako kažu, "signal traži korisnika".

Vipnet kaže kako 5G naprednom primjenom novih radio funkcionalnosti donosi kontinuirano poboljšanje u pokrivanju (beamforming) i gigabitne brzine (multiple MIMO), a ta je tehnologija posebno korisna na moru gdje nema toliko gustog sklopa baznih stanica. Tako primjerice signal s jedne bazne stanice na moru prati plovilo koje tako dobiva maksimalno kvalitetnu uslugu dok se ne prebaci na sljedeću baznu stanicu, a istovremeno, kombinacijom višestrukog odašiljanja osigurava gigabitne performanse kada je to potrebno.

Među primjerima primjene nove 5G tehnologije, Vipnet ističe robotske kirurške operacije, koje će omogućiti liječnicima da uz korištene posebne robotske ruke dobiju povratni osjet dodira kroz tehnologiju čime se osigurava potpuno autentično iskustvo operacije.

5G Vipnet demonstracija 2

Pored toga primjena 5G-a će doći do izražaja i u prometu, jer će se kombiniranjem 5G povezivosti, strojnog gledanja i umjetne inteligencije omogućiti uporabu lokalnih aplikacija da prate kretanje objekata u 3D. U ovom slučaju vozilo prije ulaska u zavoj dobiva informaciju o tome ima li prepreka na pruzi, ili se pruzi približava objekt tako da u realnom vremenu dobiva informaciju o stvarnoj poziciji objekta (pješak, biciklist, automobil). Konkretno, vozilo dobiva informaciju o prepreci na svojoj putanji, šalje informaciju o prepreci u cloud, tamo se informacija obrađuje i procesor šalje povratnu informaciju vozilu i obavještava ga je li riječ o opasnosti. 5G tehnologija omogućava da se svi ti procesi realiziraju u djeliću sekunde kako bi vozilo na vrijeme moglo reagirati.

5G Vipnet demonstracija 0

Korist od 5G tehnologije će imati i gameri, jer će implementacijom 5G tehnologije velikih brzina i niske latencije, imati mogućnost koristiti bežične VR setove i doživjeti iskustvo open space igranja igara, bilo da je riječ o sportskim igrama ili pucačinama. Dodatna pogodnost je što 5G tehnologija igrače ne ograničava lokacijom, pa igrati mogu kod kuće, na livadi ili s prijateljima koji su na drugom kraju svijeta. Do sada su igrači bili vezani za hardver koji je imao fiksnu poziciju, a dolaskom 5G tehnologije neće biti potrebe za kupnjom vrhunskih gamerskih računala, jer će biti dovoljna VR oprema i cloud prostor za igre, pa će svaki igrač moći iskusiti neograničenu mobilnost prilikom igranja.

5G Vipnet demonstracija 3

Velika propusnost koju omogućava 5G tehnologija dovest će do znatno snažnije ekspanzije tehnologije za virtualnu stvarnost, ali će ujedno omogućiti i nove načine socijalne interakcije. Primjerice, dijeljenje UHD videa zahtijeva značajan kapacitet na uzlaznoj vezi, a njegov streaming na veliki ekran ili VR rješenje koje preferirano koristi 16K i 360 video. 5G u ovom slučaju omogućava vrhunsko korisničko iskustvo, gotovo trenutan upload sadržaja koji zbog svoje kvalitete korisniku nudi osjećaj da se nalazi na udaljenom stadionu ili u safari parku.

"Drago nam je da smo istovremeno demonstrirali čak četiri primjera koja zorno pokazuju na koje sve načine će 5G tehnologija olakšati život svim građanima. Demonstrirane brzine i kapaciteti 5G tehnologije u budućnosti omogućit će gigabitne brzine na cijelom teritoriju Republike Hrvatske što su osnovni preduvjeti za digitalizaciju, ravnomjerni razvoj i globalnu konkurentnost", izjavio je Tomislav Makar, glavni direktor za Tehniku Vipneta.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->