Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.12.2016. 14:03

CSAIL 

VIDEO: MIT vam omogućuje dizajniranje vlastitih dronova

Softver CSAIL laboratorija omogućit će vam dizajn, simulacije i izradu drona za vaše potrebe.

VIDEO: MIT vam omogućuje dizajniranje vlastitih dronova

Znanstvenici CSAIL laboratorija sveučilišta MIT, razvili su novi sustav za dizajniranje "custom" dronova koji će biti predstavljen na SIGGRAPH Asia konferenciji u kineskom Macau.

Korištenjem tog sustava (softvera), korisnici će moći mijenjati veličine, oblike i strukture svojih dronova koje žele izgraditi prema svojim specifičnim potrebama, koje uključuju nosivost, troškove, vrijeme leta, potrošnju baterija i druge važne čimbenike.

To znači da se pri izradi drona nećete morati baviti sofisticiranim proračunima i dobro poznavati zakone aerodinamike i temeljne fizike, jer će sve to obaviti MIT-ev softver.

Kako bi demonstrirali snagu svojeg alata, znanstvenici su pomoću njega kreirali raznovrsne modele dronova, među kojima i nekoliko totalno otkvačenih, poput pentacoptera s pet rotora i bunnycoptera u obliku zeca koji koristi propelere različitih dužina i rotore različitih veličina, kao što možete vidjeti u ovom videu.

"Ovaj sustav otvara nove mogućnosti u vezi toga kako bi dron trebao izgledati i kakve bi mu trebale biti performanse", izjavio je profesor MIT-a Wojciech Matusik, koji je vodio projekt u CSAIL-ovoj Computational Fabrication Grupi.

"Više nema onog pristupa po kojem se jedna veličina primjenjuje na sve, što će omogućiti puno više slobode ljudima pri izradi i korištenju dronova za specifične namjene", dodaje znanstvenik.

Znanstvenici zasad ne govore ništa o tome hoće li ovaj softver biti besplatan za preuzimanje i korištenje, niti kada će biti javno dostupan, no nadamo se da bi ga nakon SIGGRAPH  konferencije mogli lansirati kao open-source, pa postoji mogućnost da ćemo u Vidilabu uskoro i sami početi izrađivati dronove. 

Čitav znanstveni rad o ovom alatu možete pronaći u PDF-u na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam