Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.08.2018. 02:08

MIT CSAIL 

VIDEO: Kako mislima i gestama upravljati robotima

Novo mozak-mašina sučelje korisnicima omogućuje ispravljanje grešaka robotima korištenjem moždanih i mišićnih signala.

VIDEO: Kako mislima i gestama upravljati robotima

Znanstvenici MIT-evog Computer Science and Artificial Intelligence Laboratorija (CSAIL), odlučili su razviti sustav koji kombinira mozak-mašina sučelje i praćenje mišićne aktivnosti.

Taj sustav u realnom vremenu može detektirati aktivnosti mozga koje upućuju da je korisnik uočio grešku u robotovom izvođenju zadaća, dok pomoću sučelja koje mjeri aktivnosti mišića omogućuje korisniku da ručnim gestama poput jednostavnog pomicanja prsta ili šake odabire odgovarajuće opcije koje će robotu reći koju akciju treba poduzeti.

Znanstvenici su demonstrirali sustav na zadaći u kojoj je robot pomicao bušilicu ka jednoj od tri moguće mete, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Pritom se ustanovilo da sustav funkcionira i na ljudima koje nikada prije nije vidio, što znači da bi ga tvrtke  i industrijski pogoni mogli primjenjivati u praksi bez potrebe za posebnog uvježbavanja korisnika. Time je ujedno demonstrirano da će u budućnosti mnoge poslove moći obavljati invalidne osobe s raznim tjelesnim oštećenjima poput paraplegičara i gluhonijemih osoba, koje će se vrlo lako prilagoditi novom radnom mjestu voditelja robota. Kao što je već više puta rečeno, nove tehnologije neće smanjiti zapošljavanje ljudi i uručivati otkaze, već će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta koja danas još ne postoje. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam