Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.02.2019. 11:27

Memories of Passersby I 

VIDEO: Beskonačni AI portretist na aukciji

Stroj koji koristi neuralne mreže za beskonačnu izradu nepostojećih portreta naći će se u ponudi aukcijske kuće.

VIDEO: Beskonačni AI portretist na aukciji

Poznata aukcijska kuća Sotheby’s idući mjesec će u ponudu staviti jedinstvenu umjetničko-tehnološku instalaciju pod nazivom Memories of Passersby I koju je izradio njemački računalni stručnjak i ljubitelj likovne umjetnosti Mario Klingemann. Instalacija se sastoji od stiliziranog ormarića u kojem je snažno računalo i dva zaslona na kojima neuralne mreže bez prestanka stvaraju nove portrete nepostojećih ljudi.

Sotheby’s je prije nekoliko mjeseci na aukciji prodao jedan portret koji je napravila umjetna inteligencija za 432.500 dolara, što je izazvalo velike kontroverze među likovnim kritičarima i umjetnicima, a sada je u ponudu stavio i samog AI umjetnika, što znači da će budući vlasnik ovog AI Art sustava dobiti vlastitog kućnog slikara.

AI koji se temelji na Klingemannovim neuralnim mrežama bez ikakve ljudske intervencije radi portrete nepostojećih ljudi koji se stalno smjenjuju, s time da mu je zadano da na lijevom zaslonu prikazuje uglavnom muška lica, a na desnom ženska, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Sotheby’s  očekuje da bi se sustav mogao prodati po cijeni između 30 i 40 tisuća dolara, a Klingemannov AI bi potom mogao postati dostupan i široj publici, što znači da bismo ga jednog dana mogli dobiti na svojim računalima u obliku aplikacije.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam