Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.03.2015. 16:58

Toshiba & Intel 

Uskoro stižu SSD-ovi od 10 terabajta

Nova memorijska tehnologija dovest će do pojave malih SSD diskova ogromnog kapaciteta.

Uskoro stižu SSD-ovi od 10 terabajta

Zahvaljujući tehnološkom napretku koji su ostvarili Intel i Toshiba, uskoro će se na tržištu pojaviti flash memorija i SSD diskovi koji će biti znatno jeftiniji od postojećih, te će donijeti fantastične kapacitete, pa bi se moglo dogoditi da se po prvi puta jako ozbiljno ugroze HDD-ovi.

Obje tvrtke su predstavile 3D NAND "stacked" memoriju koja je poslagana u slojevima kako bi mogla sadržavati više podataka. Toshiba navodi da je proizvela prvi 48-slojni NAND, čime se 16 GB čipu pružaju povećanja brzina i učinkovitosti. Toshibina nova memorija se temelji na flash memoriji koja ima najmanje NAND ćelije na svijetu od samo 15 nanometara. Japanska tvrtka navodi da je već počela isporučivati uzorke proizvođačima, no proizvodi s novim čipovima se ne očekuju prije iduće godine

Gotovo istovremeno s ovom objavom Toshibe, Intel i njegov partner Micron su objavili da rade vlastite 32-slojne NAND čipove koji će se kroz nekih godinu dana pojaviti u SSD diskovima. Njihovi čipovi imaju još i veći kapacitet NAND memorije u odnosu na Toshibine, pa je inačica od 32 GB već dostupna, dok će se od 48 GB pojaviti uskoro. Micron navodi da se čipovi mogu koristiti za proizvodnju M.2 PCIe SSD-ova veličine listića žvakaće gume kapaciteta do 3,5 TB, te 2,5 inčnih SSD-ova kapaciteta većih od 10 TB, odnosno u razini najnovijih tvrdih diskova.

Drugim riječima Samsung sada dobiva nove moćne konkurente na polju 3D NAND memorije, a mi i dalje čekamo da cijene SSD-ova počnu ozbiljnije padati prije nego što pobacamo dobre stare HDD-ove u smeće.   

Izvori: Intel, Toshiba

Vezani sadržaji
Ključne riječi Toshiba Intel flash memorija 3D NAND
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam