Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.06.2011. 14:00

EU 

U Europi drastično veće kazne za cyber kriminal

Kazne za cyber kriminal u zemljama EU kretat će se između dvije i pet godina zatvora, no moguće su i veće.

U Europi drastično veće kazne za cyber kriminal

Nakon sve učestalijih hakerskih napada, europske države su usaglasile stavove o uvođenju strožih kazni za počinitelje cyber kriminala.
Savjet Europe usvojio je prijedloge Europske komisije u vezi novih zakonskih propisa koji se odnose na visokotehnološki kriminal, a prije nego stupe na snagu još ih moraju ratificirati članovi Europskog parlamenta.
Novi propisi donose veće kazne za počinitelje raznih vrsta cyber kriminala, uključujući i strožu kaznenu politiku prema tvorcima takozvanih bot mreža.
Jedna od predviđenih kaznenih mjera je sankcioniranje onih koji razvijaju i distribuiraju zlonamjerni softver (viruse, malware) ili alate za stvaranje bot mreža i krađu zaporki. Prema novom zakonu, ilegalno presretanje računalnih podataka smatrat će se također kaznenim djelom.
Ukoliko se bot mreža koristi za kriminalne svrhe, ili je počinitelji koriste za ometanje poslovanja, to će biti otegotna okolnost koja će za posljedicu imati izricanje strožih kazni za počinitelje.

 pripadnici organiziranih hakerskih skupina gulit će pet godina zatvora 

U prijedlogu Europske komisije nalaze se i zakonski minimumi kazni za najteža kaznena djela visokotehnološkog kriminala. Za najteža djela po definiciji općeg cyber kriminala predviđene su kazne u trajanju od najmanje dvije godine, dok za djelo koje uključuje veliki broj IT sustava, poput formiranja bot mreže, izricat će se najstroža kazna u trajanju od najmanje tri godine. Za napade koji su djelo organiziranih kriminalnih hakerskih grupa, kao i za one koji su prouzročili ozbiljnu štetu napadajući IT sustave od posebnog značaja, predviđena je zatvorska kazna u trajanju od najmanje pet godina.
Pored ovoga, namjera predlagača zakona je da ojačaju suradnju europskih država u borbi protiv visokotehnološkog kriminala, pa je tako predviđena i obveza država članica EU da na hitne zahtjeve osiguraju povratne informacije u roku od osam sati.
Ove mjere su rezultat nastojanja europskih država da se pronađe adekvatniji odgovor za seriju velikih hakerskih napada koji su se desili tijekom zadnjih nekoliko mjeseci i koji “imaju potencijal nanošenja ozbiljne štete javnim interesima,” navodi se u priopćenju Savjeta Europe.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam